ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Тържествено честване паметта на св. мчк. Трифон в Будапеща

14 февруари 2017 23:23, Митрополия на Западна и Средна Европа
ТЪРЖЕСТВЕНО ЧЕСТВАНЕ НА ПАМЕТТА МА СВ. МЪЧ. ТРИФОН В УНГАРСКАТА СТОЛИЦА

Българската общност в Будапеща винаги е почитала св. мъченик Трифон за свой съпокровител заедно със светите братя Кирил и Методий. В този ден българските градинари идват в храма, за да благодарят на Бога за изминалата земеделска година и да се помолят, щото Той да благослови с изобилни плодове и идната.

Израз на тази почит е и построяването на параклис, посветен на светеца в свещеническия дом зад храма.

Поетата в началото на деветдесетте години инициатива от църковното настоятелство и тогавашния му председател Иван Одварев за построяването на дом за свещеника, и параклис на светеца се увенчава с успех, и той е осветен от нинездравстващия Български патриарх Неофит, тогава Доростоло-Червенски митрополит.

И тази година българската общност не измени на традицията. По решение на църковното настоятелство бе избрана Неделята на блудния син - 12 февруари, когато българите да се съберат в храма и прославят светия мъченик.

Още от ранна утрин българи от всички краища на Будапеща започнаха да прииждат в храма. По покана на предстоятеля му архимандрит Атанасий (Султанов), протосингел на Западно- и Средноевропейска митрополия светата Литургия бе оглавена от архимандрит Паисий (Ларендзакис), протосингел на Австрийска митрополия към Вселенска патриаршия.

В богослужението взе участие и вторият енорийски свещеник протойерей Танчо Попганчев Янчев. Клиросните песнопения бяха изпълнени от дългогодишния псалт на храма Иван Мицов, подпомогнат от Донка Молнар и от специално дошлия за случая Юлиян Одажиян, преподавател по източно църковно пеене в катедра „Богословие“ при ПУ „Св. Паисий Хилендарски“ .

Проповед за неделята произнесе архимандрит Атанасий. В нея той подчерта, че „хората сме склонни да грешим. Много често ние получаваме изобилни блага и не се задоволяваме с тях, искайки все повече и повече. Много често се обръщаме и ставаме като блудния син, прахосвайки всичко, що имаме, и отдавайки се на грях. Бог, обаче, е вложил във всеки от нас частица от своя дух и иска нашето спасение. И тази частица ние можем да усетим чрез съвестта си, която ни изобличава за нашите лоши постъпки. Господ иска да се спасят всички човеци и затова протяга своята блага десница и приема с радост всяка стъпка на грешника към Него. Само, ако някой остане в своята закоравялост до край, Бог ще го съди. Но той чака и ще приеме, и облече с великолепна премяна, както блудния син бе приет и облечен от своя баща. Бог прегръща и приема всеки просещ прошка и с обич идващ при Него!“

Както се полага в дни, когато се чества паметта на мъченик, в края на светата Литургия бе благословено коливо, а след това - извършено водоосвещение и осветени икони на светия мъченик, които бяха раздадени на всички присъстващи. После около храма се състоя литийно шествие с иконата на светеца, което спря пред лозовия масив в двора на храма. Там бяха прочетени молитви, в които бе попросено от Бога да благослови новата земеделска година и да дари изобилна реколта. По стара българска традиция на този ден лозите бяха зарязани. Архимандрит Атанасий благодари на всички, които са се потрудили, за да може това празненство да стане реалност. На председателя на сдружението на българите в Унгария Димитър Танев, на църковното настоятелство и председателя му Владимир Кирков. Специално за празника бяха дошли и част от църковното настоятелство на БПЦО „Св. Иван Рилски“ - Атина, а също така и гости от Виена.

След богослужението последва всенародно веселие. Възстановена бе и една стара традиция от двора на храма да тръгва хоро към българския културен дом, намиращ се срещу църквата. Там, на братска трапеза, всички споделиха своите впечатления и си пожелаха все по-често да има такива поводи за събиране, където да се показва, че българската общност в Унгария, която е една от най-старите общности на българи извън родината, има своите традиции и българското пребъдва от поколение в поколение.

Снимки: ТИБОР ВЕГ

 

 

Снимки

ТЪРЖЕСТВЕНО ЧЕСТВАНЕ НА ПАМЕТТА МА СВ. МЪЧ. ТРИФОН В УНГАРСКАТА СТОЛИЦАТЪРЖЕСТВЕНО ЧЕСТВАНЕ НА ПАМЕТТА МА СВ. МЪЧ. ТРИФОН В УНГАРСКАТА СТОЛИЦАТЪРЖЕСТВЕНО ЧЕСТВАНЕ НА ПАМЕТТА МА СВ. МЪЧ. ТРИФОН В УНГАРСКАТА СТОЛИЦАТЪРЖЕСТВЕНО ЧЕСТВАНЕ НА ПАМЕТТА МА СВ. МЪЧ. ТРИФОН В УНГАРСКАТА СТОЛИЦАТЪРЖЕСТВЕНО ЧЕСТВАНЕ НА ПАМЕТТА МА СВ. МЪЧ. ТРИФОН В УНГАРСКАТА СТОЛИЦАТЪРЖЕСТВЕНО ЧЕСТВАНЕ НА ПАМЕТТА МА СВ. МЪЧ. ТРИФОН В УНГАРСКАТА СТОЛИЦАТЪРЖЕСТВЕНО ЧЕСТВАНЕ НА ПАМЕТТА МА СВ. МЪЧ. ТРИФОН В УНГАРСКАТА СТОЛИЦАТЪРЖЕСТВЕНО ЧЕСТВАНЕ НА ПАМЕТТА МА СВ. МЪЧ. ТРИФОН В УНГАРСКАТА СТОЛИЦАТЪРЖЕСТВЕНО ЧЕСТВАНЕ НА ПАМЕТТА МА СВ. МЪЧ. ТРИФОН В УНГАРСКАТА СТОЛИЦАТЪРЖЕСТВЕНО ЧЕСТВАНЕ НА ПАМЕТТА МА СВ. МЪЧ. ТРИФОН В УНГАРСКАТА СТОЛИЦАТЪРЖЕСТВЕНО ЧЕСТВАНЕ НА ПАМЕТТА МА СВ. МЪЧ. ТРИФОН В УНГАРСКАТА СТОЛИЦАТЪРЖЕСТВЕНО ЧЕСТВАНЕ НА ПАМЕТТА МА СВ. МЪЧ. ТРИФОН В УНГАРСКАТА СТОЛИЦАТЪРЖЕСТВЕНО ЧЕСТВАНЕ НА ПАМЕТТА МА СВ. МЪЧ. ТРИФОН В УНГАРСКАТА СТОЛИЦАТЪРЖЕСТВЕНО ЧЕСТВАНЕ НА ПАМЕТТА МА СВ. МЪЧ. ТРИФОН В УНГАРСКАТА СТОЛИЦА
« предишна новинаследваща новина »