ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Мощите на св. Лука Симферополски в Ивайловград

15 февруари 2017 15:06, Пловдивска митрополия
Мощите на св. Лука Симферополски в Ивайловград

Една велика светиня - частица от благодатните мощи на св. Лука Симферополоски, които озаряват митрополитския храм „Св. вмчца Марина” в Пловдив, благослови и жителите на Ивайловград по случай празника на града на 14 февруари. На този ден, когато Църквата чества Успението на св. Кирил Славянобългарски, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Знеполският епископ Арсений - викарий на Пловдивския митрополит, донесе светинята и отслужи архиерейска св. Литургия в храм „Св. Преображение Господне” в Ивайловград. С владиката съслужиха свещеноиконом Деян Стоенчев - духовен надзорник при Пловдивска митрополия, ставрофорен свещеноиконом Йордан Георгиев, архиерейски наместник на Асеновградска духовна околия, свещеноиконом Николай Величков – архиерейски наместник на Ивайловградска духовна околия, свещеноиконом Виктор Христев, свещеник Здравослов Проданов, председател на храма, храмовото духовенство, митрополитският протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов. Песнопенията изпълни ангелогласно митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент Георги Радев.

Стотици благочестиви християни, сред които и кметът на града Дияна Овчарова, присъстваха на светата богослужба, за да съучастват молитвено в духовното тържество и се поклонят с вяра и любов на мощите на Кримския чудотворец, просейки неговата помощ и закрила. Мощехранителницата бе поставена пред иконата на светеца в храма и украсена с прекрасни цветя.

По време на Причастния канон свещеник Георги Маргаритов се обърна към верния Божи народ със слово, в което каза:

„И днес има твърде много синове и дъщери, които напускат бащиния дом с намерение да заживеят свободно и охолно. В повечето случаи тяхната история е същата, каквато е на евангелския блуден син. Те прахосват здравето и младините си, прахосват и парите, които са взели от родителите си, и за тях също настъпва телесен и духовен глад. Спасителят твърде добре е знаел, че не всички синове, които са излезли от дома на баща си, се връщат пак с разкаяние в него. Повечето такива блудни синове завършват или с пълно отчаяние, или в затвор, болница, приют за недъгави или дори на бесилката. Но Той е искал да представи нагледно, че пътят към бащиния дом никога не е закрит, че въпреки грубостта, егоизма и разврата в света, в него има и любов и тя побеждава всичко. И Бог, Който е любов, не забравя никога Своите заблудени чеда и винаги ги чака с разтворени обятия да се върнат към Него. Бог, без да гледа нашите грехове, е готов пак да ни приеме, стига само да се разкаем.”

Знеполският епископ Арсений с радост изпълни послушанието от правоправещия архиерей на епархията и отличи с офикия „протойерей” дългогодишния енорийски свещеник Здравослав Проданов, който наскоро премина горнилото на изпитания, преодолени успешно с Божията помощ, милост и закрила.

След края на светата Литургия всички, присъствали на богослужбата, се отправиха към центъра на града в тържествено литийно шествие. Най-отпред вървяха младежи, облечени в красиви български гвардейски униформи, следвани от духов оркестър и благодатните мощи на св. Лука Симферополски. Деца в народни носии разпръскваха цветя пред тях.

На централния площад Знеполският епископ Арсений отслужи благодарствен молебен и отправи молитва към Всеподателя Бога да даде мир и безметежие, здраве, успехи и Божието благословение над всички жители на богоспаяемия Ивайловград. След края на молебена епископ Арсений се обърна с приветствено слово към стотиците присъстващи, в което ги насърчи да търсят винаги Божията закрила, да не се поддават на страха и да не тичат подир временни ценности като благополучие на всяка цена, защото то е преходно.

„Само неизказаната Божия милост може да избави хората от всяко зло. Но когато вярата отслабне, когато любовта е изстинала, когато духовният плам е угаснал и когато човешкото сърце изнемогва от ударите на греха и се увлича от съблазънта и тича по хлъзгави пътища, когато злото е всекидневие, а доброто рядкост, тогава е неудържима Божията десница и изпълним е Божият съд над онези човеци, които са забравили Божият закон, правда и милост.

Живеем във време, когато страхът придобива епидемичен характер. Ние действително много се страхуваме. Боим се да не заболеем, да не бъдем излъгани, да не пропуснем нещо. И точно заради тази психология, човекът, устремен към днешното благополучие, се оказва изключително уязвим. С помощта на страха се постигат много цели – политически, лични и всякакви. Днес нашата молитва е да ходим спокойни под покрова на Бога, да имаме повече благост и търпение в отношенията, повече любов помежду си, за да имаме по-малко изпитания и несгоди в живота си. Бог е снизходил с безкрайното си човеколюбие към вас – жителите на Ивайловград, имайки възможността да се поклоните на една велика светиня в православния свят - частицата от светите мощи на св. Лука Симферополски. Бог да запази всички вас от всяко зло и ви дарува благословени успехи. Бог да ви благослови!” – каза още епископ Арсений, който преподаде архипастирския поздрав и благослов на жителите на града от правоправящия архиерей на епархията - Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай.

По време на многолетствието, провъзгласено от дякон Ангел Ангелов, стотици бели балони полетяха над площада, пуснати от деца, изучаващи Православие в училище.

По стара българска традиция за урожай и изобилие Знеполският епископ Арсений и кметът на Ивайловград Дияна Овчарова зарязаха лозата, посадена в центъра на Ивайловград - един от символите на града, известен с лозята си.

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1227-14022017g-arhiereiska-sv-liturgiya-v-hram-q-sv-preobrazhenie-gospodne-q-gr-ivailovgrad-litiino-shestvie-s-moshtite-na-sv-luka-simferopolski--moleben-na-tzentralniya-ploshtad.html

 

 

Снимки

Мощите на св. Лука Симферополски в Ивайловград Мощите на св. Лука Симферополски в Ивайловград Мощите на св. Лука Симферополски в Ивайловград Мощите на св. Лука Симферополски в Ивайловград Мощите на св. Лука Симферополски в Ивайловград Мощите на св. Лука Симферополски в Ивайловград Мощите на св. Лука Симферополски в Ивайловград Мощите на св. Лука Симферополски в Ивайловград Мощите на св. Лука Симферополски в Ивайловград Мощите на св. Лука Симферополски в Ивайловград Мощите на св. Лука Симферополски в Ивайловград Мощите на св. Лука Симферополски в Ивайловград Мощите на св. Лука Симферополски в Ивайловград Мощите на св. Лука Симферополски в Ивайловград Мощите на св. Лука Симферополски в Ивайловград Мощите на св. Лука Симферополски в Ивайловград Мощите на св. Лука Симферополски в Ивайловград
« предишна новинаследваща новина »