ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

145 години от избора на Антим Първи за български екзарх

16 февруари 2017 14:38, Видинска митрополия
145 години от избора на Антим Първи за български екзарх

На 16 февруари се навършват 145 години от избирането на Антим Първи за екзарх на Българската екзархия, събитие, което се е случило на 16/28 февруари 1872 г.

По този повод на 16 февруари в храм „Св. Николай Чудотворец“, гр. Видин, бе отслужена заупокойна света Литургия, след което пред гробницата-мавзолей на Антим Първи в двора на Видинска митрополия, бе отслужена и Панихида за вечно упокоение на бележития и велик духовник, патриот, дипломат и учител.

Светата Литургия и Панихидата, за упокоение на екзарх Антим Първи отслужи Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Видинския митрополит Дометиан, в съслужение с архимандрит Исаак и архимандрит Самуил.

След светата Литургия, епископ Поликарп произнесе слово, в което засегна важни моменти от живота и делото на Антим Първи и призова вярващите, като негови духовни чеда да му подражаваме в доброто и полезно.

Пред гробницата-мавзолей на Антим Първи, епископ Поликарп също припомни историческия момент от избирането на Антим Първи на екзархийския престол и вдъхнови учениците от ПМГ „Екзарх Антим Първи“, гр. Видин, да бъдат горди от това, че са духовни наследници на бележития българин, духовник, държавник и патриот.

Епископ Поликарп поздрави и благослови присъстващите от името на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан и пожела да се помни личността и заслугите на Антим Първи, като се предават на поколенията за пример и обновление.

За повече снимки посетете http://bit.ly/2lOiZ3W

Текст и снимки: архимандрит Евтимий

 

 

« предишна новинаследваща новина »