ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

„40 години археологически проучвания в Балей”

18 май 2010 13:36, Видинска митрополия
„40 години археологически проучвания в Балей”

На 18 май, във връзка с Международния ден на музеите, Община Видин, Регионалният исторически музей и Националният археологически институт с музей – БАН организираха изложба „40 години археологически проучвания в Балей”.

Изложбата бе открита в музея „Конака” във Видин и събра видни общественици, културни дейци, приятели и гости.

Изложбата бе открита от г-жа Фионера Филипова, директор на Регионалния исторически музей във Видин, като думата за приветствие бе дадена на г-н Борислав Ванков, зам.-кмет на община Видин, на г-жа Елка Георгиева, зам.-областен управител на Видин, както и на г-жа Ана Йоцова, бивш директор на Регионалния исторически музей на Видин и организатор на разкопките при с. Балей от дните на започването им до днес.

На изложбата присъстваха архимандрит Поликарп и архимандрит Евтимий, които поздравиха г-жа Филипова с Международния празник на музеите и приветстваха идеята за организираната изложба, чрез която се дава нова светлина около сведенията за праисторическото познание.

Експонатите, които са представени на видинската общественост и на гостите на Видин, показват праисторическото присъствие и наличието на сериозен обществен и цивилизован живот по тези земи.

Археологическите разкопки и проучването на село Балей започват на 3 август 1970 година.

20-годишно проучване и редовни разкопки са проведени под ръководството на ст.н.с Румен Катинчаров от Археологическия институт при БАН и научен сътрудник Ана Йоцова, бивш директор на Националния исторически музей във Видин.

В края на 80-те години разкопките са приключили и в момента екип от учени от Националния археологически институт и от Нов български университет обработват материалите от разкопките.

Проучването е установило, че селището при с. Балей е било най-късното селище от бронзовата епоха в долнодунавския басейн и с най-богати находки от този етап. По думите на г-н Александров откритите находки, които показват бита на тогавашните жители на селището през втората половина от второто хилядолетие преди Христа, са много интересни и разнообразни. Това е началото на Омировия период.

При разкопките не е намерено злато и сребро. Най-ценната придобивка според археолозите са така наречените затворени комплекси, които дават възможност да се види с какво са разполагали хората по онова време като оръжия на труда, керамика, покъщнината им. Открити са около 60 цели керамични съда, много кости, оръжия и оръдия на труда. Намерени са общо над 60 000 археологически находки.

Текст: архимандрит Поликарп
Снимки: архимандрит Евтимий

 

 

Снимки

„40 години археологически проучвания в Балей”„40 години археологически проучвания в Балей”„40 години археологически проучвания в Балей”„40 години археологически проучвания в Балей”„40 години археологически проучвания в Балей”„40 години археологически проучвания в Балей”„40 години археологически проучвания в Балей”„40 години археологически проучвания в Балей”„40 години археологически проучвания в Балей”„40 години археологически проучвания в Балей”„40 години археологически проучвания в Балей”„40 години археологически проучвания в Балей”„40 години археологически проучвания в Балей”„40 години археологически проучвания в Балей”„40 години археологически проучвания в Балей”
« предишна новинаследваща новина »