ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Панихида за приснопаметните български първойерарси патриарх Кирил и екзарх Стефан

18 февруари 2017 12:43, Българска Патриаршия
Панихида за приснопаметните български първойерарси Патриарх Кирил и Екзарх Стефан

Затрогваща е тази проява на приемственост в деня, в който епархийски митрополити, епископи, свещенство застават край гробовете на приснопаметните български първойерарси Кирил, патриарх Български, и екзарх Стефан, които се намират в западната част на съборния манастирски храм „Успение на Пресвета Богородица” в Бачковската света обител.

Тази година на 18 февруари, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и по решение на Светия Синод, заупокойната света Литургия бе отслужена от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан. Старозагорският митрополит произнесе и слово в края на Литургията, в което каза: "През тази непрекъсваема приемственост, която свързва днешната църковна йерархия и цялото православно изпълнение с Господа Иисуса Христа, се изпълнява Неговото нелъжовно обещание, че и "вратите адови няма да надделеят над Църквата". Именно тази приемственост днес ни е събрала в историческата Бачковска св. обител, за да си спомним нашите наставници, да се поучим от живота им, да подражаваме на вярата им, да стъпим на здравата основа, която ни оставиха, и да продължим напред, надграждайки онова, което съградиха".

Митрополит Киприан каза още и че днес всички просим прошка на греховете на видните църковни йерарси екзарх Стефан и патриарх Кирил. "Много са уроците, които можем да получим от блажените йерарси на БПЦ, защото и двамата първойерарси са записали със златни букви имената си в Българската църковна история", каза митрополит Киприан.

Панихидата възглави лично Негово Светейшество Българският патриарх Неофит. Редом с него в съслужение застанаха Високопреосвещените митрополити: Великотърновски Григорий, Пловдивски Николай, Русенски Наум и Старозагорски Киприан; Преосвещените епископи: Месемврийски Яков, Мелнишки Герасим и Браницки Григорий, Знеполски Арсений, манастирското братство и духовници на БПЦ.

Патриарх Кирил се преставя в Господа на 7 март 1971 година и е погребан в подножието на чудотворната икона на Пресвета Богородица - Бачковска, както сам той пожелава. Ежегодно в най-близката събота до деня на кончината му в съборния манастирски храм „Успение на Пресвета Богородица” на тази древна обител се отслужва панихида в негова памет. Църковното изпълнение во главе със синодалните архиереи отправя молитви за упокоение на душата и на приснопаметния Български екзарх Стефан, който е погребан редом с патриарх Кирил, северно от централния вход на съборната църква в Бачковския манастир. Бог да прости приснопаметните български първойерарси! Вечна и блажена да бъде паметта им!

Очаквайте подробен фоторепортаж.

Текст: Александра Карамихалева
Снимки: Ангел Карадаков

 

 

Снимки

Панихида за приснопаметните български първойерарси Патриарх Кирил и Екзарх СтефанПанихида за приснопаметните български първойерарси Патриарх Кирил и Екзарх СтефанПанихида за приснопаметните български първойерарси Патриарх Кирил и Екзарх Стефан
« предишна новинаследваща новина »