ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Израелският посланик и еврейската общност в България почетоха патриарх Кирил и екзарх Стефан

18 февруари 2017 15:13, Отдел "Връзки с обществеността"
Израелският посланик и еврейската общност в България почетоха Патриарх Кирил и Екзарх Стефан

Представители на еврейската общност в България взеха участие във възпоменанието за патриарх Кирил и екзарх Стефан в Бачковския манастир, където са погребани двамата предстоятели на БПЦ. По покана на патриарх Неофит във Възпоменанието участва и посланикът на Израел в България Н.Пр. Ирит Лилиан.

Лично Негово Светейшество Българският патриарх Неофит оглави Панихидата в памет на двамата йерарси в съслужение с митрополитите от Светия Синод и духовнство на БПЦ. Редом с него в съслужение застанаха Високопреосвещените митрополити: Великотърновски Григорий, Пловдивски Николай, Русенски Наум и Старозагорски Киприан; Преосвещените епископи: Мелнишки Герасим - гл. секретар на Св. Синод, Месемврийски Яков, Браницки Григорий и Знеполски Арсений, манастирското братство и духовници на БПЦ.

След като поднесоха венци и цветя на гробовете на двамата предстоятели на БПЦ, обявени за праведници на света, Нейно Превъзходителство Ирит Лилиан, г-жа София Коен - Председател на Централен Израелтянски Духовен Съвет (ЦИДС) и представители на Организация на евреите в България (ОЕБ) "Шалом" от София и Пловдив бяха приети от Светейшия патриарх Неофит и игумена на манастира архимандрит Симон в игуменарната на обителта.

"За нас е голяма чест да присъстваме на това събитие и да отдадем почит заедно с вас и православните християни на патриарх Кирил и Екзарх Стефан, направили толкова много за еврейския народ" - каза г-жа посланикът и допълни: "Нашите срещи и отношения са пример за това как трябва да общуват различните етноси и религиозни общности: като се опираме на общите ни ценности и се ценим и уважаваме взаимно. Вие сте въплъщение на тези ценности и на дело осъществявате онова, в което вярвате и високите ценности, които изповядвате" - заключи тя.

"Ние винаги ще бъдем благодарни за начина, по който БПЦ се е отнасяла и се отнася към другите етнически групи в България" - допълни г-жа София Коен.

В задушевната беседа Нейно превъзходителство г-жа Ирит Лилиан изрази възхищението и признателността на еврейството за непоколебимата позиция, заета от цялата Българска православна църква по време на Втората световна война и особено от мъжеството на екзарх Стефан и патриарх Кирил (по време на събитията Пловдивски митрополит), довели до спасяването на петдесетте хиляди сънародници евреи.

В края на срещата участниците в нея оставиха паметни бележки в кондиката на манастира.

----------

Патриарх Кирил умира на 7 март 1971 година и е погребан в подножието на чудотворната икона на Пресвета Богородица - Бачковска, както сам той пожелава. Ежегодно в най-близката събота до деня на кончината му в съборния манастирски храм „Успение на Пресвета Богородица” на тази древна обител се отслужва панихида в негова памет. Духовенството и миряните во главе със синодалните архиереи отправя молитви за упокоение на душата и на приснопаметния Български екзарх Стефан, от чиято кончина тази година се навършват 60 години. Той е погребан редом с патриарх Кирил, северно от централния вход на съборната църква в Бачковския манастир.

Бог да прости приснопаметните български първойерарси! Вечна и блажена да бъде паметта им!

 

 

Снимки

Израелският посланик и еврейската общност в България почетоха Патриарх Кирил и Екзарх СтефанИзраелският посланик и еврейската общност в България почетоха Патриарх Кирил и Екзарх СтефанИзраелският посланик и еврейската общност в България почетоха Патриарх Кирил и Екзарх СтефанИзраелският посланик и еврейската общност в България почетоха Патриарх Кирил и Екзарх Стефан
« предишна новинаследваща новина »