ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

„Патриаршеска” Задушница в Бачковския манастир

18 февруари 2017 16:34, Бачковска света обител
„Патриаршеска” Задушница в Бачковския манастир

Днес, 18.02.2017 г., Задушница, по решение на Св. Синод на БПЦ, в Бачковския манастир Светейшият патриарх Български и митрополит Софийски Неофит отслужи панихида за починалите български първойерарси блаженопочившите патриарх Кирил Български и екзарх Стефан Български, архиереи, свещенослужители, миряни, воини.

Негово Светейшество пристигна в манастира вечерта на 17 февруари, където бе посрещнат с тържествен камбанен звън от игумена архим. Симон и цялото манастирско братство.

На 18 февруари богослужението протече при следния ред:

Утринята и св. Литургия бяха отслужени от най-младшия член на Св. Синод, Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан в съслужение с ефимериите на манастира.

Панихидата бе отслужена от Негово Светейшество патриарх Неофит в съслужение с Високопреосвещените митрополити – Великотърновски Григорий, Пловдивски Николай, Русенски Наум, Старозагорски Киприан, Преосвещените епископи – Мелнишки Герасим - гл. секретар на Св. Синод, Месемврийски Яков, Браницки Григорий, Знеполски Арсений, игумена на манастира архим. Симон и братята на св. обител.

В словото си след св. Литургия Старозагорският митрополит Киприан се спря на ненарушената и ненарушима приемственост в богослужението, дадена ни като завет от Господа нашего Исуса Христа и на ролята на приснопаметните и почиващи в главния манастирски храм първойерарси Стефан и Кирил в поддържането и́. Негово Преосвещенство наблегна особено на църковно-строителната им дейност - в снемането на схизмата от страна на Вселенската патриаршия и изграждането на нововъзстановеното патриаршеско достойнство на Българската църква. Специално бе подчертана изключителната роля на последния Български екзарх и на първия патриарх на Третата българска държава в спасяването на евреите в България по време на Втората световна война. В тази връзка и по покана на Българския патриарх Неофит на отслужената от него панихида присъстваха посланикът на Израел в България Нейно превъзходителство г-жа Ирит Лилиан, Председателят на Централния израилтянския духовен съвет в България г-жа София Коен, представители на еврейската общност в страната.

В краткото си слово след панихидата патриарх Неофит изтъкна светлия и пътеводен пример на деятелна любов към ближния, без значение на вероизповедание и народност, даден ни от починалите в Христа предстоятели на Българската православна църква в сложното военно време. Пример на духовна смелост и упование в Спасителя, на действителна готовност „да положиш душата си за ближния си.”

Гостите положиха венци на признателност на гробовете на екзарх Стефан и патриарх Кирил.

Текст и снимки: Стамен Пепелишев

 

 

Снимки

„Патриаршеска” Задушница в Бачковския манастир„Патриаршеска” Задушница в Бачковския манастир„Патриаршеска” Задушница в Бачковския манастир„Патриаршеска” Задушница в Бачковския манастир„Патриаршеска” Задушница в Бачковския манастир„Патриаршеска” Задушница в Бачковския манастир„Патриаршеска” Задушница в Бачковския манастир„Патриаршеска” Задушница в Бачковския манастир„Патриаршеска” Задушница в Бачковския манастир„Патриаршеска” Задушница в Бачковския манастир„Патриаршеска” Задушница в Бачковския манастир„Патриаршеска” Задушница в Бачковския манастир„Патриаршеска” Задушница в Бачковския манастир„Патриаршеска” Задушница в Бачковския манастир„Патриаршеска” Задушница в Бачковския манастир„Патриаршеска” Задушница в Бачковския манастир„Патриаршеска” Задушница в Бачковския манастир„Патриаршеска” Задушница в Бачковския манастир„Патриаршеска” Задушница в Бачковския манастир„Патриаршеска” Задушница в Бачковския манастир„Патриаршеска” Задушница в Бачковския манастир„Патриаршеска” Задушница в Бачковския манастир„Патриаршеска” Задушница в Бачковския манастир„Патриаршеска” Задушница в Бачковския манастир„Патриаршеска” Задушница в Бачковския манастир„Патриаршеска” Задушница в Бачковския манастир„Патриаршеска” Задушница в Бачковския манастир„Патриаршеска” Задушница в Бачковския манастир„Патриаршеска” Задушница в Бачковския манастир„Патриаршеска” Задушница в Бачковския манастир
« предишна новинаследваща новина »