ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

144 години от обесването на йеродякон Игнатий – Васил Левски

19 февруари 2017 12:24, Видинска митрополия
144 години от обесването на йеродякон Игнатий – Васил Левски

Община Видин, съвместно с Видинска света митрополия организира възпоменателно честване по повод 144 години от обесването на йеродякон Игнатий (Васил Левски) - Апостола. Честването започна със заупокойна молитва в памет на Апостола в катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски”, отслужена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп и иконом Методи Ванков.

Гости на тържеството в храма бяха г-н Огнян Асенов, областен управител на Област Видин, г-н Генади Велков, председател на Общински съвет Видин, г-н Венцислав Пасков, зам.-кмет на Община Видин, г-н Цветан Асенов, зам.-кмет на Община Видин, г-жа Иванела Андреева, секретар на Община Видин, политически партии, сдружения, гости, общественици, учители, ученици и граждани на Видин.

След заупокойното моление епископ Поликарп се обърна със слово към присъстващите официални лица, гости и народ и, припомняйки живота, делата и мъченичеството на Апостола, призова да не забравяме неговия пример, а да го следваме и израстваме като достойни чеда на Майка България.

След заупокойната молитва в памет на йеродякон Игнатий от катедралния храм до паметника на Левски се състоя литийно шествие, в което се включиха всички официални лица и богомолци, присъствали на църковната молитва за упокоение на великия син на България.

Пред паметника г-н Венцислав Пасков, зам.-кмет на Община Видин произнесе тържествено слово.

Децата от Целодневна детска градина „Детелина“, с филиал „Васил Левски”, гр. Видин, представиха рецитал, посветен на Апостола.

Както всяка година, Община Видин връчи плакет на победителя в традиционното състезанието „Лъвски скок”. По традиция то бе организирано от Ученически спортен клуб „Шампион”, съвместно с общината.

Победител от състезанието тази година е ученикът от 11 клас на ПМГ „Екзарх Антим Първи“, гр. Видин, Николай Огнянов, който постави рекорд на организираното състезание, като скочи 3,19 м.

Честването пред бюст-паметника на Апостола завърши с поднасяне на венци и цветя от представители на местни и държавни институции, политически партии, културни институции, организации, училища и детски заведения, както и от граждани.

Членове на патриотичен клуб „Бдинци”, облечени в традиционни хайдушки носии и въоръжение, произведоха почетен залп в памет на Васил Левски и загиналите за Освобождението на България.

 

За повече снимки посетете http://vidinskamitropoliya.com

Текст и снимки: архимандрит Евтимий

 

 

« предишна новинаследваща новина »