ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска св. Литургия с дяконско ръкоположение в столичния храм „Св. Неделя“

19 февруари 2017 15:45, Софийска митрополия
Дяконско ръкоположение на Васил Асенов

На 19 февруари, Неделя Месопустна, в митрополитския катедрален храм „Св. Неделя“ Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит, отслужи света Литургия. В съслужение с него бяха ставрофорен иконом Ангел Ангелов – протосингел на Софийска епархия, ставрофорен иконом Мина Минчев – предстоятел на храма-домакин, митрополитския протодякон Иван Петков, свещенослужители от храмовото духовенство и от други столични храмове.

По време на светата Литургия в дяконски чин беше ръкоположен Васил Георгиев Асенов. Новият дякон е завършил паралелния курс на Софийската семинария, а през 2014 г. и бакалавърската програма на Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

Песнопенията на литургията изпълняваше храмовият хор, а специфичните за постриженията и ръкоположенията – служащите свещеници.

Слово за Неделя Месопустна произнесе протойерей Николай Цурев. В словото си в края на светата богослужба епископ Григорий също се спря на този празник, наричан и Месни заговезни, ден в който да започнем своето въздържание, подготвяйки се за Великия пост: „Нека Бог да дава на всички сили, духовни и телесни, за да започнат своя подвиг от утрешния ден“. Викарният епископ преподаде и архипастирския благослов на Негово Светейшество Неофит, Българския патриарх и Софийски митрополит.

Повече снимки можете да видите на сайта на Софийска епархия: http://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/1392-0219

Текст и снимки: Мартин Митов

 

 

Снимки

Дяконско ръкоположение на Васил АсеновВелик вход на св. Литургия в храм Св. НеделяАрхиерейска св. Литургия с Браницки епископ ГригорийДяконско ръкоположение на Васил АсеновДяконско ръкоположение на Васил АсеновНовият дякон - Васил Асенов (вдясно)Ставрофорен иконом Мина Минчев, предстоятел на храм Св. НеделяБраницки епископ Григорий
« предишна новинаследваща новина »