ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска св. Литургия и панихида за йеродякон Игнатий – Васил Левски в Карлово

19 февруари 2017 20:15, Пловдивска митрополия
Архиерейска св. Литургия и панихида за йеродякон Игнатий – Васил Левски в Карлово

На 19 февруари, Неделя Месопустна, когато се навършиха 144 години от обесването на йеродякон Игнатий – великият Апостол на свободата Васил Левски, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай отслужи архиерейска св. Литургия и панихида в храм „Успение Богородично” в гр. Карлово. С владиката съслужиха Знеполският епископ Арсений - викарий на Пловдивския митрополит, ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев и свещеноиконом Деян Стоенчев - духовни надзорници при Пловдивска митрополия, свещеноиконом Марко Марков, архиерейски наместник на Карловска духовна околия , храмовото духовенство и митрополитският протодякон Илиян Александров. Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент Георги Радев.

На богослужбата присъстваха много христолюбиви и родолюбиви българи от Карлово – родното място на Апостола, чиято памет почетоха и служебният министър-председател проф. Огнян Герджиков, кметът на града Емил Кабаиванов, председателят на Общинския съвет Теодор Шойлеков, бригаден генерал Пламен Йорданов, командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, представители на местната власт, общественици и христолюбиви воини. Портрет на йеродякон Игнатий - Васил Левски бе поставен в средата на храма на маса, украсена богато с цветя. След края на светата Литургия Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай отслужи панихида за „приснопаметния Божи раб йеродякон Игнатий”, по време на която произнесе слово за великия българин:

„Познаваме ли йеродякон Игнатий – Васил Левски, и изпълнили ли сме в живота си идеалите, за които той пожертва себе си? Ето, 144 години ние полагаме венци на всички негови паметници, скланяме глави пред подвига му, а той, йеродяконът Игнатий, записва в бележника си: „Народе…” – и оставя многоточие. Многоточие, което преминава през всички тези години и стига до нас, отеква в нашето съвремие като въпроси, зададени от самия апостол. „Народе, за тебе аз се борих, за тебе аз положих живота си на жертвеника на свободата, за теб аз исках да създам чиста и свята България”. Левски нарече своята свободна България „чиста и свята”, защото виждаше в нейните основи вградени добродетелите, които ни благовести Господ Иисус Христос в Своето Евангелие. Та нали преди да стане Левски, той беше йеродякон Игнатий – „много набожен и проникнат с мистичен дух” според писателя Тодор Влайков, „смирен и благочестив” в спомените на Господин Славов от Стара Загора. Познаваме ли този Левски? Пламенният патриот, неустрашимият и вдъхновен борец за свобода, символ на героизъм и саможертвено родолюбие, наистина познаваме. Но Левски духовникът, истинският Христов съработник, съхранилият вярата и предаността си към Църквата познаваме ли? Този образ на йеродякон Игнатий беше умишлено скриван от атеистическата власт, управлявала половин век България. Говореше се само за онзи негов акт, когато на 19 април 1864 г. йеродякон Игнатий отряза монашеските си коси. В дните на богоборчество това се приемаше като пример за отричане на Бога. О, колко малко са познавали Левски тогавашните ни светоуправници. Левски завърши живота си като истински християнин – опростен и примирен с Бога. Попитан какво е последното му желание, преди да бъде обесен, той казва, че иска да се изповяда и причасти със светите Христови тайни. При изповедта си казва, че каквото е правел, го е правел за полза на народа, затова моли, ако в нещо е съгрешил, прошка от Бога и от народа.”

Архиереят на епархията Пловдивският митрополит Николай благослови присъстващите, както и всички жители на богохранимия град Карлово.

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1228-19022017g-nedelya-mesopustna-arhiereiska-sv-liturgiya-i-panihida-v-hram-q-uspenie-bogorodichno-q-gr-karlovo-po-sluchai-144-godini-ot-obesvaneto-na-ierodyakon-ignatii-vasil-levski.html

 

 

Снимки

Архиерейска св. Литургия и панихида за йеродякон Игнатий – Васил Левски в КарловоАрхиерейска св. Литургия и панихида за йеродякон Игнатий – Васил Левски в КарловоАрхиерейска св. Литургия и панихида за йеродякон Игнатий – Васил Левски в КарловоАрхиерейска св. Литургия и панихида за йеродякон Игнатий – Васил Левски в КарловоАрхиерейска св. Литургия и панихида за йеродякон Игнатий – Васил Левски в КарловоАрхиерейска св. Литургия и панихида за йеродякон Игнатий – Васил Левски в КарловоАрхиерейска св. Литургия и панихида за йеродякон Игнатий – Васил Левски в КарловоАрхиерейска св. Литургия и панихида за йеродякон Игнатий – Васил Левски в КарловоАрхиерейска св. Литургия и панихида за йеродякон Игнатий – Васил Левски в КарловоАрхиерейска св. Литургия и панихида за йеродякон Игнатий – Васил Левски в КарловоАрхиерейска св. Литургия и панихида за йеродякон Игнатий – Васил Левски в КарловоАрхиерейска св. Литургия и панихида за йеродякон Игнатий – Васил Левски в КарловоАрхиерейска св. Литургия и панихида за йеродякон Игнатий – Васил Левски в КарловоАрхиерейска св. Литургия и панихида за йеродякон Игнатий – Васил Левски в КарловоАрхиерейска св. Литургия и панихида за йеродякон Игнатий – Васил Левски в КарловоАрхиерейска св. Литургия и панихида за йеродякон Игнатий – Васил Левски в Карлово
« предишна новинаследваща новина »