ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейско съслужение на Неделя Месопустна в Ловеч

19 февруари 2017 21:58, Ловчанска митрополия
Архиерейско съслужение на Неделя месопустна в Ловеч

Престолният на епархията град Ловеч на днешния ден - Неделя Месопустна - посрещна скъпи гости от Украйна. Това бяха преосвещеният Черновицки и Банченски епископ Лонгин, игумен на манастира "Свето Възнесение", с. Банчени, Черновицка област, и съпътстващата го делегация. Заради широката и ефективна социална дейност, която развива той и най-вече заради грижите му за децата, останали без родителска опека, епископ Лонгин с президентски указ е удостоен със званието "Герой на Украйна". С негово благословение през месец август 2008 година за поклонение в Ловчанска епархия бе донесена чудотворната икона на Боянската св. Богородица. Епископ Лонгин беше придружен от множество духовници от манастира "Свето Възнесение" в Украйна и монаси от Света Гора.

В катедралния храм „Св. Троица“ Високопреосвещеният Ловчански митрополит Гавриил в съслужение с Преосвещения Черновицки и Банченски епископ Лонгин отслужи света Литургия. В службата участваха също храмовите свещеници и духовниците от Украйна.

С едни уста и едно сърце духовенство и миряни в този неделен ден, посветен на думите на нашия Господ Иисус Христос за Страшния съд, принесоха на Бога благодарствена жертва с хваление и славословие. Църковният дух на единство и радост в Господа се усещаше по-силно днес в храма, въпреки националните и езиковите различия и това бе така, защото всички ние, православните, имаме едно общо отечество – Небето.

След службата митрополит Гавриил се обърна към епископ Лонгин с топли приветствени думи, изразяващи братска любов и благодарност за помощта на епископа, насочена към благоукрасяването и строителството на новостроящия се катедрален храм в Ловеч. Той припомни също събитията, предвъзвестени в Новия Завет, които ще предшестват края на света. От своя страна епископ Лонгин също благодари на митрополит Гавриил, че той винаги е бил един изряден пример за подражание по пътя на архиерейското светителство и личното душеспасение. Владика Лонгин каза също, че Становището на Българската православна църква относно събора в остров Крит е събудило и други сестри Поместни православни църкви да вземат правилно решение.

 

 

Снимки

Архиерейско съслужение на Неделя месопустна в ЛовечАрхиерейско съслужение на Неделя месопустна в ЛовечАрхиерейско съслужение на Неделя месопустна в ЛовечАрхиерейско съслужение на Неделя месопустна в ЛовечАрхиерейско съслужение на Неделя месопустна в ЛовечАрхиерейско съслужение на Неделя месопустна в ЛовечАрхиерейско съслужение на Неделя месопустна в ЛовечАрхиерейско съслужение на Неделя месопустна в ЛовечАрхиерейско съслужение на Неделя месопустна в ЛовечАрхиерейско съслужение на Неделя месопустна в ЛовечАрхиерейско съслужение на Неделя месопустна в ЛовечАрхиерейско съслужение на Неделя месопустна в ЛовечАрхиерейско съслужение на Неделя месопустна в ЛовечАрхиерейско съслужение на Неделя месопустна в ЛовечАрхиерейско съслужение на Неделя месопустна в ЛовечАрхиерейско съслужение на Неделя месопустна в ЛовечАрхиерейско съслужение на Неделя месопустна в ЛовечАрхиерейско съслужение на Неделя месопустна в ЛовечАрхиерейско съслужение на Неделя месопустна в ЛовечАрхиерейско съслужение на Неделя месопустна в Ловеч
« предишна новинаследваща новина »