ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Възпоминание по случай 144 годишнината от обесването на йеродякон Игнатий (Васил Левски)

19 февруари 2017 23:53, Ловчанска митрополия
Възпоминание по случай 144 годишнината от обесването на йеродякон Игнатий Васил Левски

Панихида за упокоение душата на йеродякон Игнатий (Васил Левски) отслужи Ловчанският митрополит Гавриил в храм „Св. Богородица“, намиращ се в старинния ловешки квартал „Вароша“. В този храм е служил свещеноиконом Кръстьо Никифоров - съратник на дякона, самият Левски е обичал да се черкува в този храм.

Молитвено присъстваха кметът на Ловеч г-жа Корнелия Маринова, заместник-кметове, общественици и вярващи.

Вечерта възпоминанието продължи със специална церемония пред паметника на апостола на свободата, издигащ се на хълма „Стратеш“ над Ловеч. В словото си към народа митрополит Гавриил каза, че йеродякон Игнатий е доказал любовта си към Бога като е приел монашеските обети, които е спазвал до края на своя живот. Владиката говори още и за саможертвата на Левски за своите поробени съотечественици, както и за резултатите от тази саможертва. Митрополит Гавриил каза още, че много лесно и на доверие за недоказани деяния един духовник се нарича „поп“, а когато духовникът е герой, всички мълчат.

Честването продължи с факелно шествие, което започна от новостроящата се катедрала в центъра на града. Многохиляден народ в километрична колона се възкачи, предвождан от своя архиерей, до паметника на йеродякон Игнатий. Тук бе изнесена програма, включваща стихове и речи, посветени на Левски и неговото свято за нашето Отечество дело. В словото си митрополит Гавриил каза, че е необходимо и важно, подражавайки на качествата на апостола на свободата, да възпитаваме децата си в тези добродетели – да обичат всички хора, да обичат родината си, да не живеят само за себе си и да не бъдат егоисти, а да подражават на примера на такива герои, като Левски, благодарение, на които днес нас ни има и България съществува.

 

 

Снимки

Възпоминание по случай 144 годишнината от обесването на йеродякон Игнатий Васил Левски Възпоминание по случай 144 годишнината от обесването на йеродякон Игнатий Васил Левски Възпоминание по случай 144 годишнината от обесването на йеродякон Игнатий Васил Левски Възпоминание по случай 144 годишнината от обесването на йеродякон Игнатий Васил Левски Възпоминание по случай 144 годишнината от обесването на йеродякон Игнатий Васил Левски Възпоминание по случай 144 годишнината от обесването на йеродякон Игнатий Васил Левски Възпоминание по случай 144 годишнината от обесването на йеродякон Игнатий Васил Левски Възпоминание по случай 144 годишнината от обесването на йеродякон Игнатий Васил Левски Възпоминание по случай 144 годишнината от обесването на йеродякон Игнатий Васил Левски Възпоминание по случай 144 годишнината от обесването на йеродякон Игнатий Васил Левски Възпоминание по случай 144 годишнината от обесването на йеродякон Игнатий Васил Левски Възпоминание по случай 144 годишнината от обесването на йеродякон Игнатий Васил Левски Възпоминание по случай 144 годишнината от обесването на йеродякон Игнатий Васил Левски Възпоминание по случай 144 годишнината от обесването на йеродякон Игнатий Васил Левски Възпоминание по случай 144 годишнината от обесването на йеродякон Игнатий Васил Левски Възпоминание по случай 144 годишнината от обесването на йеродякон Игнатий Васил Левски Възпоминание по случай 144 годишнината от обесването на йеродякон Игнатий Васил Левски Възпоминание по случай 144 годишнината от обесването на йеродякон Игнатий Васил Левски Възпоминание по случай 144 годишнината от обесването на йеродякон Игнатий Васил Левски
« предишна новинаследваща новина »