ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Панихида и поклонение в Пазарджик за йеродякон Игнатий – Васил Левски

19 февруари 2017 19:45, Пловдивска митрополия
Панихида и поклонение в Пазарджик за йеродякон Игнатий – Васил Левски

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Константийският епископ Яков, втори викарий на Пловдивския митрополит и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия, отслужи панихида в катедралния храм „Успение Богородично” в Пазарджик в памет на йеродякон Игнатий – Васил Левски на 19 февруари, когато се навършиха 144 години от обесването му.

В съслужение с владиката бяха секретарите на архиерейското наместничество протойерей Стефан Йорданов и протойерей Боян Кочев и храмовото духовенство – свещеник Димитър Попов, свещеник Спас Дичев и свещеник Любомир Чавдаров. Епископ Яков припомни живота на йеродякон Игнатий, който не се отказа от своята вяра и беше удостоен с великата Божия благодат да се изповяда в предсмъртния си час. Владиката разказа и един интересен случай:

"Наскоро ми показаха дневника на свещеник, който като дете е учил в Баткунската света обител. В своите записки той отбелязва колко се учудили децата, когато след една от ваканциите техните съученици от Батак не се върнали в училището. Няколко дни по-късно техният учител с мъка им съобщил, че Батак бил нападнат от турците и приятелите им били убити в клането. Такива събития в трудния живот на българите не давали мира на младия дякон и той тръгнал да буди народа за борба. Нека никога не забравяме историята си. Колкото и да се опитват да ни обезличат и да ни накарат да забравим, нека винаги помним личностите, дали живота си за благото на Родината и народа."

След края на панихидата всички, присъствали на богослужението, се отправиха в шествие до центъра на града, където бе организирано общоградско поклонение в памет на подвига на Апостола на свободата. В него взеха участие областният управител на Пазарджик г-н Златко Митрев, зам.-кметът на Пазарджик г-н Петър Петров, г-жа Цветанка Иванова, председател на Общински комитет "Васил Левски", общински съветници, политици и много граждани. Епископ Яков и свещениците поднесоха цветя и прекланяйки колене, отново се помолиха Бог да прости греховете на Своя раб йеродякон Игнатий и му даде Своето Царство.

Бог да го прости!

За повече снимки посетете сайта на Архиерейското наместничество в град Пазарджик:

http://arhiereiskopz.com/

 

 

Снимки

Панихида и поклонение в Пазарджик за йеродякон Игнатий – Васил ЛевскиПанихида и поклонение в Пазарджик за йеродякон Игнатий – Васил ЛевскиПанихида и поклонение в Пазарджик за йеродякон Игнатий – Васил ЛевскиПанихида и поклонение в Пазарджик за йеродякон Игнатий – Васил ЛевскиПанихида и поклонение в Пазарджик за йеродякон Игнатий – Васил ЛевскиПанихида и поклонение в Пазарджик за йеродякон Игнатий – Васил Левски
« предишна новинаследваща новина »