ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Патриарх Неофит прие представители на Инициативен комитет за изграждането на параклис-мавзолей до Военна академия

20 февруари 2017 14:49, Софийска митрополия
Г-жа Йорданка Фандъкова и патриарх Неофит

На 20 февруари представители на Инициативния комитет за изграждането на параклис-мавзолей във Военна академия, водени от съпредседателите си – кметът на София Йорданка Фандъкова и генерал Константин Попов, бяха приети в сградата на Софийска митрополия от Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български.

Сред гостите бяха и генерал-майор Груди Ангелов – началник на Военна академия „Г. С. Раковски“, заместник-кметът на София Тодор Чобанов, президентът на Информационна агенция „Фокус” Красимир Узунов и др. членове на инициативния комитет. На срещата присъстваха и Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий – викарий на Софийския митрополит, и ставрофорен иконом Ангел Ангелов – протосингел на Софийска епархия.

Представителите на комитета разказаха за идеята на своята инициатива за изграждането на параклис-мавзолей в памет на загиналите български воини в Първата световна война. Мемориалът ще е до Военно-историческия музей, на гърба на Военната академия на ул. „Черковна“ и ще се строи със средства на дарители, с подкрепата на родолюбиви българи. Новият параклис ще е посветен на св. Георги Победоносец. Негово Светейшество благослови инициативата и с това беше даден реален старт на изготвянето на проект, подготовка за първа копка и полагане на основен камък, така че в крайна сметка параклисът-мавзолей да е завършен през септември 2018 г., за 100-годишнината от края на Първата световна война.

Текст и снимки: Мартин Митов

 

 

Снимки

Среща на инициативния комитет за строеж на параклис-мавзолей Св. Георги ПобедоносецСреща на инициативния комитет за строеж на параклис-мавзолей Св. Георги ПобедоносецСреща на инициативния комитет за строеж на параклис-мавзолей Св. Георги ПобедоносецСреща на инициативния комитет за строеж на параклис-мавзолей Св. Георги Победоносец
« предишна новинаследваща новина »