ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ВНИМАНИЕ, РОДИТЕЛИ! ПАЗЕТЕ СВОИТЕ ДЕЦА ОТ СМЪРТОНОСНАТА ИГРА "СИН КИТ"

20 февруари 2017 16:24, д-р Десислава Панайотова
Син кит

"Син кит", "група на смъртта", "Тихият дом", "Млечният път", "Токио - градът на мечтата и японските вишни" - това са само някои от имената и метафорите, стоящи зад суицидни виртуални игри, разтърсили Русия, Казахстан, Киргистан, Украйна, Румъния, Молдова и др. държави през последната година.

"Игрите" функционират като виртуални секти с ръководители („настойници“, „гуру“-та, „куратори“) и членска маса от самотни, неуверени, неразбирани, нещастни и отчаяни деца. Тийнейджърите влизат в екстремната игра чрез социалните мрежи, без да подозират същинската опасност от злонамереното манипулиране на чувствата, волята и съзнанието им от абсолютно непознати "доброжелатели". Последните им предлагат бягство от проблемите по възможно най-крайния начин.

Ключов образ в "играта" "Син кит" е синият кит, който в реалните природни условия се самоубива като сам се изхвърля на брега. Друг ключов символ е пеперудата, която живее само 1 ден и след това умира. В началото на "играта" децата трябва да "изрисуват" с бръснарско ножче върху ръката си син кит, след което в продължение на 50 дни да изпълняват все по-екстремни задачи, свързани с вършене на домашни и обществени престъпления, жестокост, садизъм и мазохизъм (самонаранявания и др.). Последната задача е фактическото "избавление от празнотата на този свят и от безсмислието на живота": децата трябва да се самоубият като скочат от сграда с над 10 етажа, легнат на влаковите линии и др.

Независимо от мотивите на администриращите "Син кит", чиито цели според кибер-специалисти може да са и рекламно-комерсиални, реалната опасност за децата и техните семейства остава. В бездуховния живот на съвременното общество децата са поставени често в напълно безпомощно състояние. Те нито знаят как да организират духовния си живот, нито с какво да го изпълнят. Духовната им обърканост ги подтиква към съмнителни сектантски и виртуални общности. А прекалената им зависимост от компютрите ги прави безволеви, безрадостни и същевременно готови на радикални действия, за да разбият сивотата и да дадат знак на семействата си и на света, че съществуват.

В този смисъл здравото духовно възпитание в светата православна вяра, любовта, грижата и разбирането в семейството са от ключово значение за подрастващите. Срещата на децата с живия Христос, преживяването на възкресната Му победа, жизнеутвърждаващият пример на светиите внася в детските души вътрешна сила, надежда и светлина, които могат да ги преведат безопасно през пустинята на съвременната псевдодуховност и псевдокултура. Тук е отговорността на родителите. Те са призвани духовно да научат и подкрепят подрастващите, да ги приобщят към радостта и ликуването, присъщи на православния живот, да им посочат благодатната подкрепа на Църквата и да ги утешат в собствената им домашна църква. Това може да спаси децата, дори когато се намират в най-тежки състояния и при най-тежки обстоятелства. Тогава тийнейджърите няма да имат нужда да се доверяват на непознати, които се забавляват чрез страданието на другите, и то - на най-невинните.

В Интернет има множество "игри", "мрежи" и контакти, които се стремят да осатанят човека. От нас зависи да изградим защита в своите души и в душите на децата ни. Истинската ни защита е св. Кръст. Истинският ни път е Господ Иисус Христос. Истинското блаженство може да бъде предвкусено още тук, на земята - чрез придобиване благодатта на Св. Дух. Вече сме в благоприятното време за този духовен подвиг - времето на Великия пост. Св. апостол Павел ни назидава: "усилвайте се в Господа и в мощта на силата Му; облечете се във всеоръжието Божие, за да можете устоя против дяволските козни, защото нашата борба не е против кръв и плът, а против началствата, против властите, против светоуправниците на тъмнината от тоя век, против поднебесните духове на злобата" (Еф. 6:10-12).

----------------------------------

В края на 2016 г. в Подмосковието е арестуван Филип Будейкин, администраторът на "Син кит" (с прозвище Филип Лисокът - Филипп Лис), за който е установено, че е напълно вменяем и съзнателно е подтиквал деца към самоубийство. Потресающа е информацията, че Филип Будейкин, преди да започне подсъдната си самостоятелна дейност, е бил "вдъхновен" от други виртуални "групи на смъртта", в които се е споделяло мнението, че в света има хора и "биобоклук". В последното понятие "черните администратори" явно включват и по-уязвимите деца, от които светът трябвало да бъде "прочистен".

----------------------------------

Примери за взети мерки от държавата:

В столицата на Казахстан - гр. Астана - за предотвратяването на детски самоубийства прокуратурата е провела семинар-съвещание с педагози от 450 училища с участие на специалисти от областните психодиспансер и наркодиспансер. Във всички училища на областта са се състояли родителски събрания, а на 10 февруари т.г. се е състояло общоградско родителско събрание. Същевременно родителите трябва да имат предвид, че свръхстрогите забрани и прекалената паника в опитите да защитят децата си могат да нанесат вреда, да усложнят справянето с проблема или да тласнат подрастващите към други форми на протестно или суицидно поведение.

Най-добрата превенция е активният православен духовен живот в изпълнение на Христовите думи:

"И като повика Иисус едно дете, изправи го посред тях и рече: истина ви казвам, ако се не обърнете и не станете като деца, няма да влезете в царството небесно; и тъй, който се смири като това дете, той е по-голям в царството небесно; и който приеме едно такова дете в Мое име, Мене приема; а който съблазни едного от тия малките, които вярват в Мене, за него е по-добре да му надянат воденичен камък на шията и да го хвърлят в морската дълбочина." (Евангелие от Матей, 18:2-7)

"Иисус рече: оставете децата и не им пречете да дойдат при Мене, защото на такива е царството небесно." (Евангелие от Матей, 19:14)

Текст: Десислава Панайотова
Снимки: Интернет

Снимки

Филип Будейкин
« предишна новинаследваща новина »