ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празненства по повод Една година от тържественото прославление на св. Серафим, архиепископ Богучарски, Софийски Чудотворец

24 февруари 2017 12:04, Отдел "Връзки с обществеността"
Св. Серафим, архиепископ Богучарски, Софийски Чудотворец

Една година от тържественото прославление на новоканонизирания светия – св. Серафим, архиепископ Богучарски, Софийски Чудотворец се навършва на 26 февруари. В течение на целия ден на всеки кръгъл час ще бъде отслужван молебен към светеца и вярващите ще бъдат помазвани с осветен елей от кандилото при гроба му.

По повод годишнината от прославлението на св. Серафим с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и по решение на Светия Синод на БПЦ-Българска патриаршия ще бъдат организирани празненства с участието на представители на Руската православна църква и Света Гора Атон.

В събота, 25 февруари, в Руския културно-информационен център, ще се състои юбилейна научно-богословска конференция, посветена на годишнината от прославлението на св. Серафим. Международната конференцията, в която ще вземат участие духовници, изтъкнати учени историци и богослови, се организира от Подворието на Московския и на цяла Русия патриарх в София в рамките на програмата "Возвращение забытых имен".

Начало конференции в 10.00 ч.

От 16.30 ч. в Руския храм-подворие "Св. Николай" ще започне Всенощное бдение.

Същия ден, 25 февруари, от 19 ч. ще се състои концерт в Мраморната зала на Руския културно-информационен център. В него ще вземат участие мъжкия камерен хор „Възкресение" от гр. Днипро под диригентството на А. Воскресенска и хора на храма-подворие „Свети Николай” с диригент В. Ченова-Стефанова.

В деня на прославлението на св. Серафим, 26 февруари, ще бъде отслужена съборна света Литургия в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”, където преди точно една година се състоя и тържественото прославление на светеца. Празничната богослужба ще бъде оглавена от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в съслужение с Негово Преосвещенство Тихвински и Лодейнополски епископ Мстислав и архиереи на БПЦ. Светейшият патриарх Неофит ще вземе молитвено участие в светата Литургия.

В 12,00 ч. ще бъде отслужен и молебен при гроба на светеца в криптата на Руската църква, възглавен от Българския патриарх Неофит. В края на молебена ще бъде осветена новата икона на св. Серафим, която ще стои над гроба му.

В течение на целия ден след това на всеки кръгъл час ще бъде отслужван молебен към светеца и вярващите ще бъдат помазвани с осветен елей от кандилото при гроба му. Храмът на 26 февруари ще бъде отворен от 7,00 ч. до 21,00 ч.

---

Припомняме ви, че погребаният в криптата на Руската църква в София Богучарски архиепископ Серафим (Соболев) бе канонизиран от Руската православна църква и от Българската православна църква през 2016 г.

На своето заседание на 5 февруари Светият Синод на БПЦ взе решение тържественото прославление на новия светия да се състои на 26 февруари - деня на неговата кончина, който да бъде и денят, в който занапред ще се празнува паметта на свети Серафим Софийски Чудотворец.

Програмата на богослужебните честванията започна на 25 февруари вечерта с отслужване на Последно възпоменателно богослужение в памет на Богучарския архиепископ Серафим Соболев, при гроба му в криптата на руския храм-подворие „Св. Николай Мирликийски“. След това литийно шествие начело с иконата на новоканонизирания светец, подарена от РПЦ на БПЦ , се отправи от руската църква към ПКСХП „Св. Александър Невски“, където бе отслужено Всенощно бдение.

На 26 февруари в ПКСХП „Св. Александър Невски” преди началото на Божествената св. Литургия стана тържественото прославление на новоканонизирания за светец на Православната църква – светител Серафим Софийски Чудотворец. След това пред гроба на новоканонизирания и вече новопрославен св. Серафим Софийски Чудотворец, в криптата на Руската църква бе отслужен първият молебен към Светеца.

 

 

« предишна новинаследваща новина »