ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Белоградчишки епископ Поликарп отбеляза деня на своя небесен покровител св. Поликарп

24 февруари 2017 10:00, Видинска митрополия
Епископ Поликарп отбеляза деня на своя небесен покровител св. Поликарп

На 23 февруари Православната църква почита паметта на светия свещеномъченик Поликарп, епископ Смирненски, който се явява духовен покровител и патрон на Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Видинския митрополит Дометиан.

По този повод, в катедрален храм „Св. вмчк Димитър Солунски“, гр. Видин, бе отслужена тържествена света Литургия, оглавена от празнуващия епископ в съслужение с духовници от Видинска епархия.

По време на светата Литургия, с благословението на Светия Синод на БПЦ-БП и на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, в първата благодатна степен – дяконска, бе ръкоположен монах Вартоломей, брат на Бдинския манастир „Успение Богородично“, гр. Видин. Йеродякон Вартоломей ще бъде дякон по администрацията при Видинска света митрополия.

След светата Литургия от името на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, Епархийския съвет, служителите при Видинска света митрополия и всички присъстващи, приветствие към тезоименития епископ произнесе Негово Високопреподобие архимандрит Антим, протосингел на Видинска митрополия.

От името на вярващите християни и приятели на епископ Поликарп, поздрав поднесе г-н Александър Пройнов – АПЕР.

След благодатните поздрави и благопожелания епископ Поликарп благодари на всички съслужили в тържественото богослужение, на монасите и монахините, на всички гости и приятели, които са го почели, и призова св. Поликарп да ги благослови и дари с радост и духовни сили.

След светата Литургия епископ Поликарп бе поздравен от вярващите християни, които се поклониха и пред частица от светите мощи на св. Поликарп.

Празникът на епископ Поликарп бе почетен и от г-н Огнян Ценков, кмет на Община Видин.

В края на деня Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп бе поздравен и лично от Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, който поднесе на именника настолен кръст от Йерусалим, за спомен и благословение за именния ден.

 

За повече снимки посетете http://bit.ly/2lJyXeU

Текст и снимки: архимандрит Евтимий

 

 

« предишна новинаследваща новина »