ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Четири години от интронизацията на Негово Светейшество патриарх Неофит

24 февруари 2017 15:13, Софийска митрополия
Четири години от интронизацията на Негово Светейшество патриарх Неофит

На 24 февруари 2017 г. се навършват 4 години от избора и интронизацията на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. По този повод в храм „Св. Марина“, разположен в двора на Софийската св. митрополия, бе отслужена св. Литургия от ставрофорен иконом Ангел Ангелов – протосингел на Софийска митрополия, и дякон д-р Деян Коруноски, с молитвеното участие на Негово Светейшество и Преосвещените епископи Мелнишки Герасим (гл. секретар на Св. Синод на БПЦ-БП) и Браницки Григорий – викарий на Софийския митрополит.

Клиросни певци бяха служителите на св. митрополия, водени от секретарите г-н Ангел Младенов и г-н Андрей Касабов и митрополитския протодякон Иван Петков.

След св. Литургия беше отслужен благодарствен молебен, оглавен лично от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит.

„Ясно разбираме колко е голяма, сугуба е отговорността на патриарха, който чрез своята обич е обхванал целия наш народ и клир, и чрез молитвите си изпросва за нас благоденствие от Господ Иисус Христос. В този момент звучат в мен думите на св. пророк Малахия, който казва: ‘"А за вас, които благоговеете пред името Ми, ще изгрее Слънцето на правдата, и изцеление ще има в лъчите Му, и вие ще излезете и ще се разиграете..." Тази голяма радост да бъде винаги върху Вас. Защото Вие сте благоговеещият пред името Му и слънцето на Неговата правда винаги да е върху Вас, за да огрява с изцерителните си лъчи Вас, нашия народ и клира на Църквата. На много и благоговейни лета, Светейши владико! През тези четири години, които преминаха, показахте мъдростта си, добротата и тази Христова любов, с която заливахте всички нас“, каза в приветствието си към патриарха отец Ангел.

Поздравления от името на служителите на Св. Синод поднесе Мелнишки епископ Герасим, а от името на служителите на Софийска св. митрополия – Браницки епископ Григорий. Негово Светейшество благодари на архиереите, клириците, певците и молещите се за прекрасната богослужба, за приветствията, поздравленията и пожеланията.

На многая и благая лета, Святейший владико!

Още снимки можете да видите на страницата на Софийска св. митрополия: http://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/1405-4godini_patriarh

Текст и снимки: Мартин Митов

Снимки

Четири години от интронизацията на Негово Светейшество патриарх НеофитСв. Литургия за 4-тата годишнина от интронизацията на патриарх НеофитСв. Литургия за 4-тата годишнина от интронизацията на патриарх НеофитСв. Литургия за 4-тата годишнина от интронизацията на патриарх Неофит - велик входСв. Литургия за 4-тата годишнина от интронизацията на патриарх Неофит - в св. олтарСв. Литургия за 4-тата годишнина от интронизацията на патриарх Неофит - клиросните певциЧетири години от интронизацията на Негово Светейшество патриарх НеофитЧетири години от интронизацията на Негово Светейшество патриарх Неофит
« предишна новинаследваща новина »