ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Четири години от интронизацията на Негово Светейшество патриарх Неофит

24 февруари 2017 15:13, Софийска митрополия
Четири години от интронизацията на Негово Светейшество патриарх Неофит

На 24 февруари 2017 г. се навършват 4 години от избора и интронизацията на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. По този повод в храм „Св. Марина“, разположен в двора на Софийската св. митрополия, бе отслужена св. Литургия от ставрофорен иконом Ангел Ангелов – протосингел на Софийска митрополия, и дякон д-р Деян Коруноски, с молитвеното участие на Негово Светейшество и Преосвещените епископи Мелнишки Герасим (гл. секретар на Св. Синод на БПЦ-БП) и Браницки Григорий – викарий на Софийския митрополит.

Клиросни певци бяха служителите на св. митрополия, водени от секретарите г-н Ангел Младенов и г-н Андрей Касабов и митрополитския протодякон Иван Петков.

След св. Литургия беше отслужен благодарствен молебен, оглавен лично от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит.

„Ясно разбираме колко е голяма, сугуба е отговорността на патриарха, който чрез своята обич е обхванал целия наш народ и клир, и чрез молитвите си изпросва за нас благоденствие от Господ Иисус Христос. В този момент звучат в мен думите на св. пророк Малахия, който казва: ‘"А за вас, които благоговеете пред името Ми, ще изгрее Слънцето на правдата, и изцеление ще има в лъчите Му, и вие ще излезете и ще се разиграете..." Тази голяма радост да бъде винаги върху Вас. Защото Вие сте благоговеещият пред името Му и слънцето на Неговата правда винаги да е върху Вас, за да огрява с изцерителните си лъчи Вас, нашия народ и клира на Църквата. На много и благоговейни лета, Светейши владико! През тези четири години, които преминаха, показахте мъдростта си, добротата и тази Христова любов, с която заливахте всички нас“, каза в приветствието си към патриарха отец Ангел.

Поздравления от името на служителите на Св. Синод поднесе Мелнишки епископ Герасим, а от името на служителите на Софийска св. митрополия – Браницки епископ Григорий. Негово Светейшество благодари на архиереите, клириците, певците и молещите се за прекрасната богослужба, за приветствията, поздравленията и пожеланията.

На многая и благая лета, Святейший владико!

Още снимки можете да видите на страницата на Софийска св. митрополия: http://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/1405-4godini_patriarh

Текст и снимки: Мартин Митов

 

 

Снимки

Четири години от интронизацията на Негово Светейшество патриарх НеофитСв. Литургия за 4-тата годишнина от интронизацията на патриарх НеофитСв. Литургия за 4-тата годишнина от интронизацията на патриарх НеофитСв. Литургия за 4-тата годишнина от интронизацията на патриарх Неофит - велик входСв. Литургия за 4-тата годишнина от интронизацията на патриарх Неофит - в св. олтарСв. Литургия за 4-тата годишнина от интронизацията на патриарх Неофит - клиросните певциЧетири години от интронизацията на Негово Светейшество патриарх НеофитЧетири години от интронизацията на Негово Светейшество патриарх Неофит
« предишна новинаследваща новина »