ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Една година от канонизацията на св. Серафим Софийски

26 февруари 2017 13:19, Българска Патриаршия
Една година от канонизацията на св. Серафим Софийски

Една година от тържественото прославление на новоканонизирания светия – св. Серафим, архиепископ Богучарски, Софийски Чудотворец се навършва днес.

По повод годишнината празненствата започнаха на 25 февруари. В съботния ден в Руския културно-информационен център, се състоя юбилейна научно-богословска конференция, посветена на годишнината от прославлението на св. Серафим. Същия ден от 16.30 часа в Руския храм-подворие „Св. Николай“ започна Всенощно бдение, което бе оглавено от Негово Преосвещенство Тихвински и Лодейнополски епископ Мстислав от РПЦ. Същия ден от 19 часа се състоя концерт в Мраморната зала.

Днес, когато преди една година тържествено бе прославен св. Серафим Софийски, бе отслужена съборна света Литургия в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”. Литургията беше възглавена от Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай в съслужение със Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний и Старозагорския митрополит Киприан, Тихвински и Лодейнополски епископ Мстислав от РПЦ, Мелнишки еп. Герасим, Главен секретар на Св. Синод, Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит, монаси и свещеници от София и страната. Негово Светейшество Българският патриарх Неофит взе молитвено участие в светата Литургия.

По време на причастния канон митрополит Киприан се обърна към събралите се със слово. Той каза: „Само една година ни дели от прославлението на Богучарския архиепископ Серафим, почитан от Българската и Руската православни църкви като светител и чудотворец. Много са обаче годините, в които верните православни християни по българските земи се стичат в криптата на храма на Руското подворие „Св. Николай”, където, покланяйки се пред гроба на светителя, с умиление наричан от хилядното православно множество Владика Серафим, чувствайки неговата святост и дръзновение пред Бога, просят неговото молитвено ходатайство пред престола на Господа”. Митрополит Киприан каза още, че „трябва да се поучим от ревността му по чистата и неподправена от лъжеучения спасителна православна вяра. Нито изкушенията, нито заплахите успели да отклонят светителя от тесния, труден и трънлив, но водещ към спасение път на православната вяра, грижливо пазена единствено и само в Църквата Христова.”

Междувременно в Руската църква "Св. Николай" с благословението на патриарх Неофит Литургията бе възглавена от Знеполския епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит.

В 12.00 часа пък бе осветена новата икона на св. Серафим, която ще остане над неговия гроб в криптата на Руската църква. В течение на целия ден след това на всеки кръгъл час ще бъде отслужван молебен към светеца и вярващите ще бъдат помазвани с осветен елей от кандилото при гроба му. Храмът днес ще бъде отворен до 21.00 часа.

 

Текст и снимки: Ангел Карадаков

 

 

Снимки

Една година от канонизацията на св. Серафим СофийскиЕдна година от канонизацията на св. Серафим СофийскиЕдна година от канонизацията на св. Серафим СофийскиЕдна година от канонизацията на св. Серафим СофийскиЕдна година от канонизацията на св. Серафим СофийскиЕдна година от канонизацията на св. Серафим СофийскиЕдна година от канонизацията на св. Серафим СофийскиЕдна година от канонизацията на св. Серафим СофийскиЕдна година от канонизацията на св. Серафим СофийскиЕдна година от канонизацията на св. Серафим СофийскиЕдна година от канонизацията на св. Серафим СофийскиЕдна година от канонизацията на св. Серафим СофийскиЕдна година от канонизацията на св. Серафим СофийскиЕдна година от канонизацията на св. Серафим СофийскиЕдна година от канонизацията на св. Серафим СофийскиЕдна година от канонизацията на св. Серафим СофийскиЕдна година от канонизацията на св. Серафим СофийскиЕдна година от канонизацията на св. Серафим СофийскиЕдна година от канонизацията на св. Серафим СофийскиЕдна година от канонизацията на св. Серафим СофийскиЕдна година от канонизацията на св. Серафим СофийскиЕдна година от канонизацията на св. Серафим СофийскиЕдна година от канонизацията на св. Серафим СофийскиЕдна година от канонизацията на св. Серафим СофийскиЕдна година от канонизацията на св. Серафим СофийскиЕдна година от канонизацията на св. Серафим СофийскиЕдна година от канонизацията на св. Серафим СофийскиЕдна година от канонизацията на св. Серафим СофийскиЕдна година от канонизацията на св. Серафим СофийскиЕдна година от канонизацията на св. Серафим СофийскиЕдна година от канонизацията на св. Серафим СофийскиЕдна година от канонизацията на св. Серафим СофийскиЕдна година от канонизацията на св. Серафим СофийскиЕдна година от канонизацията на св. Серафим СофийскиЕдна година от канонизацията на св. Серафим СофийскиЕдна година от канонизацията на св. Серафим СофийскиЕдна година от канонизацията на св. Серафим СофийскиЕдна година от канонизацията на св. Серафим СофийскиЕдна година от канонизацията на св. Серафим СофийскиЕдна година от канонизацията на св. Серафим Софийски
« предишна новинаследваща новина »