ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

46- години от блажената кончина на Видинския митрополит Неофит

26 февруари 2017 14:02, Видинска митрополия
46- години от блажената кончина на Видинския митрополит Неофит

На 26 февруари се навършиха 46 години от блажената кончина на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Неофит, достоен труженик на Господнята нива, проповедник, културно-просветен деец, общественик, спасител на българските евреи, строител, отец и родолюбец.

По този повод на 26 февруари в митрополитски храм „Св. Николай Чудотворец“, гр. Видин, бе отслужена света Литургия и панихида в памет на Видинския митрополит Неофит, а на гроба на митрополита, при източната страна на храма, в двора на Видинска света митрополия, бе отслужен трисагий за упокоение на най-дълго управлявалия Видинската епархийска катедра архиерей.

Светата Литургия с благословението на Видинския митрополит Дометиан бе оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп в съслужение с архимандрит Самуил и йеродякон Вартоломей.

След богослужението епископ Поликарп се обърна с кратко слово в чест на Неделя Сиропустна и с думи в памет на Видинския митрополит Неофит.

Той изяви живота и делото на митрополит Неофит, засегна важни моменти от неговото съществуване и служение и подтикна вярващите, спазвайки Евангелската заповед, да помнят митрополита и да подражават на живота, вярата и делата му, особено днес, когато навлизаме във Великия и спасителен пост.

На присъстващите християни бе раздадено коливо за упокоение на Видинския митрополит Неофит.

За повече снимки посетете http://bit.ly/2lY0rOB

Текст и снимки: йеродякон Вартоломей

 

 

« предишна новинаследваща новина »