ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска Света Литургия в Неделя Сиропустна

26 февруари 2017 23:14, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Архиерейска Света Литургия в Неделя Сиропустна

На 26 февруари 2017 г., ден преди началото на Великия пост, в митрополитския катедрален храм "Успение Богородично" бе отслужена Света Литургия от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

Във възкресното богослужение съслужиха ик. Пламен Коларов, прот. Йордан Найденов – административен секретар на Варненска и Великопреславска света митрополия, свещ. Стефан Николов, свещ. Иван Гроздев и дякон Любомир Георгиев – секретар на Варненска и Великопреславска света митрополия.

Неделя Сиропустна или Неделя на всеопрощението е последната от четирите неделни дни на трите подготвителни седмици преди началото на Великия пост, които са предназначени да помогнат на православния християнин в духовното му уединение и съсредоточеност. В нея си припомняме нашето падение в лицето на прародителите, затова е наричана още и Изгнание Адамово.

След прочитането на Евангелието в своята проповед митрополит Йоан каза: "Искаме да си спомним за Адам и Ева преди грехопадението, когато тяхната близост до Бога беше толкова дълбока, в такова благодатно, блажено състояние, че те можеха да виждат, да разбират езика на всяка жива твар, да чувстват любовта Божия. Те имаха обаче една заповед, една първа заповед за въздържание – да не вкусват от дървото за познаване на добро и зло. Защо ли? – Защото да познаеш злото, това означава да го приемеш в себе си."

Постът е благоприятно време, в което човек да обърне особено внимание на своята цел. А именно - Царството Небесно и живота за слава Божия. Според думите на свети Григорий Богослов – Бог създал човека, за да се възвисява той към Него, като се освобождава от земното, и да придобие нова слава. Тази нова слава може да принесе на Бога само човекът в своята свободна дейност за слава Божия. А славата Божия, като ръководно начало за свободната дейност на човека да определя характера на целия му живот.

В днешното Евангелско четиво чухме: "Не си събирайте съкровища на земята, дето ги яде молец и ръжда, и дето крадци подкопават и крадат; но събирайте си съкровища на небето, дето ни молец, ни ръжда ги яде, и дето крадци не подкопават и не крадат; защото, дето е съкровището ви, там ще бъде и сърцето ви." (Мат. 6:19-21)

По повод първата година от канонизацията и прославлението на св. Серафим, архиепископ Богучарски, Софийски Чудотворец, преди началото на Литургията, архиереят освети икона с лика на светител Серафим, която ще престои в северната част на катедралния храм.

В своята проповед митрополит Йоан благопожела, чрез думите на свети Димитрий Ростовски: "Бъдете като Серафим в молитвата си сутрин, бъдете като Херувим в труда си и бъдете като Ангел в отношенията си с ближните."

Снимки: Eкип на Варненска и Великопреславска света митрополия

 

 

Снимки

Архиерейска Света Литургия в Неделя СиропустнаАрхиерейска Света Литургия в Неделя СиропустнаАрхиерейска Света Литургия в Неделя СиропустнаАрхиерейска Света Литургия в Неделя СиропустнаАрхиерейска Света Литургия в Неделя СиропустнаАрхиерейска Света Литургия в Неделя СиропустнаАрхиерейска Света Литургия в Неделя СиропустнаАрхиерейска Света Литургия в Неделя СиропустнаАрхиерейска Света Литургия в Неделя СиропустнаАрхиерейска Света Литургия в Неделя СиропустнаАрхиерейска Света Литургия в Неделя СиропустнаАрхиерейска Света Литургия в Неделя СиропустнаАрхиерейска Света Литургия в Неделя СиропустнаАрхиерейска Света Литургия в Неделя Сиропустна
« предишна новинаследваща новина »