ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Неделя на всеопрощението в столичния храм „Св. Неделя”

27 февруари 2017 09:15, Софийска митрополия
Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит

С тържественото вечерно богослужение на Неделя Сиропустна (26 февруари 2017 г.) в столичния катедрален храм „Св. Неделя” бе дадена и получена прошка от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, българските архиереи, служащи в София, десетки столични свещеници и стотици миряни, като всички си пожелаха лек и спасителен пост. Св. богослужба бе отслужена от Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, а песнопенията бяха изпълнявани от част от хора на софийските свещеници с диригент иконом Кирил Попов.

По време на тържествената вечерня на всеопрощението Софийският митрополит и Български патриарх Неофит произнесе и коленопреклонната молитва на св. Ефрем Сириец: „Господи и Владико на моя живот, не ми давай дух на безделие, униние, властолюбие и празнословие. Но дух на целомъдрие, смирение, търпение и любов дарувай на мене, Твоя раб. Да, Господи Царю! Дарувай ми да виждам моите прегрешения и да не осъждам своя брат, защото си благословен во веки веков. Амин”.

„Да простим и да бъдем простени, така щото с чисти души и сърца, освободени от всяко осъждане и егоизъм, достойно да изминем и през тази година пътя на светата Четиридесетница – до славния ден на Възкресението, към който е устремен и целият ни християнски живот в нашия свят, в който все повече властва безверието, който преживява може би най-дълбоката криза на общението и на любовта, и в който все повече се увеличават самотата и безнадеждността. Ние обаче продължаваме да имаме нашето взаимно в Господа общение в любовта, нашата непомрачена надежда и крепка вяра в изгряването на невечерния ден на светлината, на онази с нищо несравнима радост, която имаме само във Възкресението на Христа, в Неговата победа над смъртта и тлението“, отбеляза в словото си Негово Светейшество. „Нека радостта от дадената и получена прошка да ни съпътства и ни укрепва през цялото наше великопостно пътуване, та неосъдно и със запалени светилници да посрещнем и славното Христово Възкресение!“, каза в края на посланието си архипастиря на Българската православна църква.

Пълния текст на патриаршеското слово можете да прочетете в:

http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=228213

както и на страницата на Софийска епархия: http://mitropolia-sofia.org/index.php/tzarkvi-i-manastiri/administratziya/eparhiiski-mitropolit/slova-i-poslaniya/1406-slovo_proshka_2017

Текст и снимки: Мартин Митов

 

 

Снимки

Посрещане на Негово Светейшество в катедралния храмНегово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит НеофитПевците от свещеническия хорБраницки епископ Григорий на тържествената вечерняПевците от свещеническия хорНеделя на всеопрощението в храм Св. НеделяПростено - прости!Простено - прости!
« предишна новинаследваща новина »