ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Вселенският патриарх Вартоломей на посещение в Бургас

19 май 2010 20:44, Българска Патриаршия
Вселенският патриарх Вартоломей на посещение в Бургас

Вчера сутринта, 18 май, както бе предварително оповестено от официалния сайт на БПЦ-БП, по покана на Светия Синод на Българската православна църква и ръководството на Бургаския свободен университет в Бургас пристигна на официално двудневно посещение Негово Светейшество Вартоломей I, архиепископ на Константинопол–Новия Рим и патриарх Вселенски. От името на Св. Синод на БПЦ домакин е Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий.

Патриарх Вартоломей се придружава от митрополита на Александруполис, Траянуполи и Самотраки Антимос, архимандрит Вартоломей Самарас, зам.- секретар на Св. Синод на Вселенската патриаршия, и Димитър Атанасов - член на Българското църковно настоятелство в Турция.

Тържественото посрещане на патриарх Вартоломей се състоя пред сградата на БСУ, където освен множеството народ го очакваше бургаското свещенство в изпълнение повелята за мира и любовта в Христа. Там беше и най-възрастният свещеник на Бургас ставроф. ик. Иван Драгнев.

Повод за посещението е удостояването на Вселенския патриарх с почетното звание "доктор хонорис кауза" на Бургаския свободен университет. За да присъства на удостояването с високото академично отличие на патриарх Вартоломей, както и за да връчи дипломите на отличниците от випуск 2010 на БСУ, в Бургас пристигна министър-председателят Бойко Борисов. Присъстваха още кметът на Бургас Димитър Николов, министър Божидар Димитров, и. д. директор на дирекция „Вероизповедания” при МС Емил Велинов, областният управител Константин Гребенаров, Н. пр. посланикът на Република Гърция Данай Магдалини Куманаку, Н. пр. посланикът на Грузия Михаил Уклеба, депутати, ректори на висши училища, членове на настоятелството на БСУ, както и г-н Йордан Динев, домакинстващ посещението на патриарха.

Като официални лица на университетското тържество бяха следните представители на Сливенска епархия: ставроф. ик. Борис Беров, архиерейски наместник за Бургас, архим. Йеротей, игумен на Поморийския манастир „Св. Георги Победоносец”, Вълкан Янев, секретар на Сливенска митрополия, и проф. Иван Димитров като преводач.

 

„Ние приемаме тази привилегия с благодарност като знак за признанието на нашата църковна служба в името на духовното израстване и религиозната толерантност”, каза в своето слово Константинополският патриарх, в което напомни, че "Вселенската патриаршия е една историческа институция, която от векове опазва своето място в Константинопол”. Той бе удостоен с почетното звание на Бургаския свободен университет за неговата добротворна духовна дейност, вдъхновената му и всеотдайна служба в името на духовното възраждане, православното единство и толерантността между вероизповеданията.

На излизане патриарх Вартоломей и министър-председателят Бойко Борисов се разписаха в почетната книга на Бургаския свободен университет.

След това Вселенският патриарх заедно с митрополит Йоаникий, министър Божидар Димитров и придружаващите ги лица поради закъснение в предвидената програма се отправиха към новоосветения предния ден храм „Св. Власий” в Св. Влас.

текст: Анула Христова
снимки: Атанас Димитров

 

 

Снимки

Бургаски свободен университет (БСУ)В очакване на  Вселенския патриарх Вартоломей снимка за споменАрхим. Вартоломей Самарас, зам.-секретар на Св. Синод на Вселенската патриаршияПроф. д-р Петко Чобанов, президент на БСУПроф. Васил Янков, ректор на БСУВ очакване на Вселенския патриарх ВартоломейВ очакване на Вселенския патриарх ВартоломейПристигане на Вселенския патриарх Вартоломей в БСУСреща с ръководството на БСУСреща с ръководството на БСУСливенският митрополит Йоаникий и патриарх ВартоломейСливенският митрополит Йоаникий и патриарх ВартоломейВселенският патриарх Вартоломей на посещение в БургасВселенският патриарх Вартоломей на посещение в БургасВселенският патриарх Вартоломей на посещение в БургасВселенският патриарх Вартоломей на посещение в БургасВ атриума на БСУВ атриума на БСУУдостояването на Вселенския патриарх с почетното звание "доктор хонорис кауза" на Бургаския свободен университетУдостояването на Вселенския патриарх с почетното звание "доктор хонорис кауза" на Бургаския свободен университетУдостояването на Вселенския патриарх с почетното звание "доктор хонорис кауза" на Бургаския свободен университетСлово на Константинополския патриарх ВартоломейСлово на Константинополския патриарх ВартоломейВ атриума на БСУВ атриума на БСУСлово на Константинополския патриарх ВартоломейОфициалните гостиПремиерът Бойко Борисов връчва дипломите на абсолвентитеПриветствие от премиера Бойко БорисовМоре от абсолвентски шапкиСлово на проф. Васил Янков, ректор на БСУ Патриарх Вартоломей се разписва в почетната книга на Бургаския свободен университетНаписаното от патриарх ВартоломейПремиерът Бойко Борисов се разписва в почетната книга на Бургаския свободен университетСнимка за спомен...На тръгване от БСУПриятелски разговорСнимка за спомен...Негово Светейшество Вартоломей I, архиепископ на Константинопол–Новия Рим и патриарх ВселенскиБургаски свободен университет (БСУ)
« предишна новинаследваща новина »