ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Излезе от печат брой 10 на "Църковен вестник"

18 май 2010 22:27, Българска Патриаршия
Църковен вестник бр. 10/2010 г.

Основна тема на новоизлезлия бр. 10 на „Църковен вестник” е ЦЪРКВАТА. Светата съборна и апостолска Църква, чието основаване честваме на Петдесетница, когато е станало слизането на Светия Дух над апостолите, и нашата древна Българска православна църква, която на 10 май чества годишнина от възстановяването си.

Тези две водещи теми са отбелязани в броя с едно прекрасно слово, произнесено от Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Неофит преди молебена по повод Възстановяването на Българската Патриаршия, „Наследница на хилядолетна древност” (стр. 1-3) и от едно слово на ст. ик. Стефан Енев, посветено на Небесната ни църква, т.е. тази, в която обитават нашите, българските светии - на стр. 3.

На служението на един свещенослужител на Църквата е посветена статията на свещ. Георги Георгиев от храм "Св. Йоан Богослов" във Владая. „Трънливият път на енорийския свещеник” е жив и непосредствен разказ за очакванията и реалностите, за радостите и болките на един енорийски свещеник - на стр. 6.

На друго църковно служение са посветени два материала на г-н Любомир Игнатов, дългогодишен преподавател по Типик и Източно църковно пеене в Софийската духовна семинария: за тихото, но оставило трайни следи дело на бележития български срециалист по църковна музика Ангел Иванов-Севлиевеца е статията „Дело епохално и навременно” - на стр. 5.

„Поклонение за празника на манастира "Св. Георги Зограф” е заглавието на другия материал на г-н Игнатов. В него той разказва как е протекъл празникът на Зографския Светогорски манастир тази година, но прави и една кратка ретроспекция на празника от 20 години насам, откогато г-н Игнатов е почти редовен участник в празничните богослужби като клиросен певец там - на стр. 4.

На истинските християнски измерения на живота и творчеството на великия Н. В. Гогол е посветена статията на Людмила Димитрова „Размисли за Гогол” - на стр. 7.

Поклоническото пътуване из манастирите край Верия и Солун, Гърция, в което ни „поведе” Нася Кинева ще завършим - на стр. 8.

Предимно новини за архиерейски богослужения по повод храмови празници са подбрани в страницата за актуални събития - стр. 2.

Вестникът се разпространява в православните храмове и в църковните магазини, както и чрез абонамент.

Цена на един брой - 70 ст.

Текст: Александра Карамихалева, редактор на "Църковен вестник"

 

 

« предишна новинаследваща новина »