ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Вселенският патриарх Вартоломей в гр. Св. Влас

19 май 2010 22:23, Българска Патриаршия
Негово Светейшество Вартоломей I, архиепископ на Константинопол–Новия Рим и патриарх Вселенски

На 18 май, вторник, след тържественото връчване на академичната награда „доктор хонорис кауза” на Бургаския свободен университет Негово Светейшество Константинополският патриарх Вартоломей заедно със Сливенския митрополит Йоаникий, министър Божидар Димитров и придружаващите ги официални лица се отправиха към новопостроения храм „Св. Власий” в град Св. Влас.

В храма се намират дарените от Негово Светейшество патриарх Вартоломей частици мощи на св. мъченик Власий и св. Андрей Първозвани, пръв проповедник по земите на днешното българско Черноморие. Ктитори на храма са братята предприемачи Динко и Йордан Диневи. Старият действащ храм в селището е „Св. Атанасий”. Но новият е издигнат, за да напомня и да не се забравя, че според местната памет в околността някога е имало повече от четиридесет църкви, на повечето от които и до днес могат да се проследят стените.

Посрещането в Св. Влас бе много затрогващо. Сред множеството очакващи го миряни предстоятелят на историческата Константинополска патриаршия бе тържествено посрещнат пред храмовите порти от архим. Сергий, ректор на Софийската духовна семинария, архим. Йеротей, игумен на Поморийския манастир, архим. Димитрий, йером. Исаак от СДС „Св. Йоан Рилски”, монаси и свещенослужители от Бургаска духовна околия, сред които и духовенството от Несебър, най-близката енория до Св. Влас - о. Петър Косев и о. Димитър Димитров. В усещането за незабравима духовна украса допринесоха песнопенията на хора при Софийската духовна семинария с ръководител Любомир Игнатов.

От името на Българския патриарх Максим и Св. Синод на БПЦ Сливенският митрополит Йоаникий поздрави Негово Светейшество с удостояването му с титлата "доктор хонорис кауза" и отбеляза: "В началото на Третото хилядолетие в аналите на Сливенска епархия ще се запише едно от най-крупните събития - Вашето посещение, което ще впечатли и обнадежди всички православни християни". Накрая пожела на патриарх Вартоломей нови благодатни сили, за да бъде полезна дейността му сред православните християни. С думите: "Пресвета Богородица е молитвеница и застъпница на православните и като Ви поднасяме тази икона с любов, вяра и надежда в Нея, се надяваме, че нашето паство ще намери място сред молитвите Ви" му подари икона на Пресвета Богородица - Одигитрия.

В отговор патриарх Вартоломей изказа благодарност за поканата. Отбеляза, че е знаменателно посещението му в навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий и на славянската писменост. Защото тези две велики свети личности свързват от векове майката-църква Константинополската църква с българския народ, който никога не е забравил техния принос. Сърдечно благодари за топлото посрещане на Негово Високопреосвещенство Йоаникий, на присъстващите свещенослужители, монаси и семинаристи, както и за добротворното им послушание към техния пименарх и самоотверженото им служение на Църквата. Говори още колко е похвално тези, които Бог в Своя промисъл е обгрижил със земни блага, да се погрижат и за духовните чрез усърдната грижа на добри домоуредници за Божия дом. В дар на братското общение патриархът поднесе икона "Христос Вседържител".

В храма патриарх Вартоломей заедно с Негово Високопреосвещенство Антимос, митрополит Александруполски, и архим. Вартоломей, зам.-секретар на Св. Синод на Константинополската патриаршия, запяха на гръцки „Возбранной воеводе” в прослава на Божията Майка, а хорът от семинаристи продължи на български.

Архиереите се поклониха в новия храм, след което се оттеглиха за кратка почивка, като благославяха множеството пристъпващи към тях миряни. По-късно заминаха за Несебър за посещение на старинните църкви там.

текст: Анула Христова
снимки: Атанас Димитров

 

 

Снимки

Храм „Св. Власий” в очакване на Вселенския патриарх ВартоломейКтиторите братя ДиневиВ очакване на Вселенския патриархПристигане на ескортаПосрещане на патриарх ВартоломейПосрещане на патриарх ВартоломейПатриаршески благословПатриарх Вартоломей и Александруполски митрополит АнтимосСлово на Сливенския митрополит ЙоаникийВселенският патриарх Вартоломей в Св. ВласВселенският патриарх Вартоломей в Св. ВласВселенският патриарх Вартоломей в Св. ВласНегово Светейшество Константинополският патриарх ВартоломейВселенският патриарх Вартоломей в Св. ВласНегово Светейшество Константинополският патриарх ВартоломейПатриарх Вартоломей и Александруполски митрополит АнтимосВселенският патриарх Вартоломей в Св. ВласВселенският патриарх Вартоломей в Св. ВласВселенският патриарх Вартоломей в Св. ВласВселенският патриарх Вартоломей в Св. ВласВселенският патриарх Вартоломей в Св. ВласВселенският патриарх Вартоломей в Св. ВласПоклонение на иконата на Христос ВседържителОтец Петър Косев, ефимерий на новия храмРекторът и хорът на СДС "Св. Йоан Рилски" пред новоосветения храмЧастицата мощи на св. мъченик ВласийЧастицата мощи на св. Андрей ПървозваниИконостасът на храм „Св. Власий”Храм „Св. Власий” в град Св. Влас
« предишна новинаследваща новина »