ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Митрополит Йоан отслужи Велико повечерие с I част от канона на свети Андрей Критски

28 февруари 2017 14:06, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Велико повечерие с канона на свети Андрей Критски I част

В първия ден на Великия пост, още наричан чисти понеделник, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан оглави Велико повечерие с канона на св. Андрей Критски I-ва част.

Великото повечерие води своето начало от монашеските килии още от първите християнски векове. По-късно придобило характер на обществено богослужение. В наше време се извършва в понеделник, вторник, сряда и четвъртък през Великденския пост и в понеделник и вторник на Страстната седмица.

„Когато говорим за Великия покаен канон, ние ще видим, че той е едно произведение на преподобен Андрей Критски, което изобилства от примери взети от Стария и Новия Завет, но особено от Стария. Защото преподобният отец много ясно е разбирал, че грехът е този, който отдалечава човека от Бога. И много грехове да е извършил човек, той не знае от къде да започне да оплаква своя живот. Като се вгледа в себе си той разбира, че съвестта е онзи ясен критерий, тя е всъщност окото, чрез което да проникнем и видим своя грях.“ – каза Негово Високопреосвещенство след прочитането на I част от канона. Ние ще видим, че това покайно плакане на преподобния Андрей Критски в неговия канон винаги засяга тези пороци – гордост, завист, осъждане, клевета и всичко това води до извода, че „съгреших, беззаконствах.“ Няма светец, който да не е страдал в покаянието с покаянни сълзи, няма светец, който да не се е считал велик грешник. Съвестта – това е преодоляване на греха, следователно не може да има святост без разкаяние. А, за да се стигне до разкаяние трябва да имаме жива съвест, която да не намира оправдание за нашите лоши постъпки, както съвременният човек затрупан сред множеството дела, сред множеството думи и действия забравя напълно за своите грехове.

Архиереят обърна внимание на това, че грехът намира своята същност в пороците, един, от които е гордостта. Гордостта е най-страшното заблуждение, което човек може да носи в себе си, а тя е майка на един друг порок - завистта. И ако някои свети отци казват, че греховете, каквито и да са те, предоставят на човека мнима и фалшива удовлетвореност, то този порок носи на човека пълно страдание. Трябва да се стараем да се борим с гордостта си и ако отхвърлим гордостта, безпорно ще отхвърлим завистта.

Снимки: Екип на Варненска и Великопреславска света митрополия

 

 

Снимки

Велико повечерие с канона на свети Андрей Критски I частВелико повечерие с канона на свети Андрей Критски I частВелико повечерие с канона на свети Андрей Критски I частВелико повечерие с канона на свети Андрей Критски I частВелико повечерие с канона на свети Андрей Критски I частВелико повечерие с канона на свети Андрей Критски I частВелико повечерие с канона на свети Андрей Критски I частВелико повечерие с канона на свети Андрей Критски I частВелико повечерие с канона на свети Андрей Критски I част
« предишна новинаследваща новина »