ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска вечерня с чина на взаимното опрощение в Пловдив

27 февруари 2017 17:14, Пловдивска митрополия
Архиерейска вечерня с чина на взаимното опрощение в Пловдив

На 26 февруари, Неделя Сиропустна, Негово Висопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай отслужи архиерейска вечерня с чина на взаимното опрощение в митрополитския храм „Св. вмчца Марина” в Пловдив. С владиката съслужиха свещеноиконом Деян Стоенчев, духовен надзорник при Пловдивска митрополия, свещеноиконом Николай Величков – архиерейски наместник на Ивайловградска духовна околия, свещеноиконом Еленко Йосифов, храмовото духовенство, митрополитският протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов. Молитвено участие взеха Знеполският епископ Арсений и Константийският епископ Яков – първи и втори викарии на Пловдивския митрополит. Песнопенията изпълни прекрасно и благоговейно митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев. По време на богослужбата цветното храмово и свещеническо облачение бе подменено с черно поради настъпващия Велик пост - като символ на покаяние.

Много хора изпълниха в тази празнична вечер митрополитския храм „Св. вмчца Марина”. Сред тях бяха архиерейски наместници, десетки свещеници от града и епархията, монашествуващи, областният управител г-н Здравко Димитров и стотици благочестиви миряни, дошли да си простят взаимно и се прегърнат с думите: „Простено – прости!” Към всички присъстващи с искрено, вълнуващо и трогващо пастирско слово се обърна Високопреосвещеният Пловдивски митрополит Николай, в което каза:

„Всеки от нас вътре в себе си носи човешката неправда, човешкия грях. В живота ние така се срастваме със своите грехове, че те стават част от нашето битие. Понякога ние се опираме на тези грехове, за да достигнем своите житейски цели. Днес е този ден, когато трябва да помислим за своя живот. Ясно да си представим, че с нашите грехове, с нашата неправда, ние не ще смогнем да влезем в Царството Божие. Господ, снизхождайки над всеки от нас, ни дава удивителна способност за самоочистване. Тази сила, очистваща човешкия разум и човешкото сърце, е покаянието. Покаянието е най-напред осъзнаване на своята неправда. Покаянието е критична оценка на самия себе си. Но не пред лицето на хората, защото в самокритичното отношение към себе си винаги присъства нещо, несъответстващо в пълна степен на истината поради слабост, поради боязън, поради неготовност да разкриеш душата си пред други хора. Покаянието е възможност да отхвърлиш от себе си греха, да кажеш на самия себе си истината за своя собствен живот и да направиш това пред Божието лице. Именно затова Светите отци посочват, че смисълът на поста е покаянието. Когато ние се разкайваме пред Бога чистосърдечно, когато получаваме опрощение на греховете в светото тайнство Изповед и в светата Евхаристия, ние се освобождаваме от своите грехове и настъпва истинска промяна към добро.”

С вълнение митрополит Николай поиска прошка от всички присъстващи:

„Бих желал преди всичко от всички вас да поискам прошка за цялото си човешко несъвършенство. Заради това, че поради особеностите на моето служение, не мога като ваш митрополит и архипастир понякога да отделям дължимото внимание, уважение и отношение към всички. Моля за прошка Преосвещените епископи, моля за прошка вас, боголюбиви отци, братя и съслужители на Божията нива. Моля за прошка вас, мои верни сътрудници и съработници на Божия виноград. Моля за прошка вас, скъпи мои в Господа чада, затова че волно или неволно, съзнателно или несъзнателно, съм ви оскърбил или съм ви нагрубил, огорчил или по някакъв начин с пренебрежение и лошо отношение наранил, простете на мене грешния. Уверявам ви искрено – и аз на всички всичко съм простил. Бог да ни прости и да ни дари с благодатни сили в предстоящото благодатно време на нашето спасение. Нека се събудим от летаргията на нашия грях, защото настъпва нашата духовна пролет, чийто благодатен лъч ще проникне в нашите сковани в ледовете на греха сърца, за да разтопи леда на нашия грях.”

Владиката говори и за благоприятното време на Светата Читиридесетница, към което призова всички да бъдат съпричастни, за да произрасте в душите ни плодът на покаянието, кротостта, дълготърпението и мира.

След това започна чинът на взаимното опрощение. Митрополит Николай се поклони на олтарните икони и седна на архиерейския трон. Най-напред прошка му поискаха и получиха викарните епископи и свещениците, а след тях и стотиците благочестиви християни, негови верни духовни чада. „Простено – прости!” отекна и в храма, и в сърцата на всички.

Благодатно, прекрасно и спасително е да имаш духовната сила да поискаш прошка от всички и ти самият искрено да им простиш в душата си. Светата Църква е отредила Денят на прошката да предшества началото на Великия пост, за да може всеки християнин да влезе простил и опростен в светата Четиридесетница.

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1230-26022017g-nedelya-siropustna-arhiereiska-vechernya-s-china-na-vzaimnoto-oproshtenie-v-mitropolitskiya-hram-qsv-vmchtza-marinaq-grplovdiv.html

 

 

Снимки

Архиерейска вечерня с чина на взаимното опрощение в ПловдивАрхиерейска вечерня с чина на взаимното опрощение в ПловдивАрхиерейска вечерня с чина на взаимното опрощение в ПловдивАрхиерейска вечерня с чина на взаимното опрощение в ПловдивАрхиерейска вечерня с чина на взаимното опрощение в ПловдивАрхиерейска вечерня с чина на взаимното опрощение в ПловдивАрхиерейска вечерня с чина на взаимното опрощение в ПловдивАрхиерейска вечерня с чина на взаимното опрощение в ПловдивАрхиерейска вечерня с чина на взаимното опрощение в ПловдивАрхиерейска вечерня с чина на взаимното опрощение в ПловдивАрхиерейска вечерня с чина на взаимното опрощение в ПловдивАрхиерейска вечерня с чина на взаимното опрощение в ПловдивАрхиерейска вечерня с чина на взаимното опрощение в ПловдивАрхиерейска вечерня с чина на взаимното опрощение в ПловдивАрхиерейска вечерня с чина на взаимното опрощение в Пловдив
« предишна новинаследваща новина »