ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Велико повечерие с канона на св. Андрей Критски в началото на Великия пост

28 февруари 2017 17:32, Пловдивска митрополия
Велико повечерие с канона на св. Андрей Критски в началото на Великия пост

В първия ден на Великия пост - 27 февруари - Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай възглави Велико повечерие с първата част от последованието на покайния канон на св. Андрей Критски в митрополитския храм „Св. вмчца Марина”. С архиерея съслужиха свещеноиконом Деян Стоенчев - духовен надзорниик при Пловдивска митрополия, свещеноиконом Роман Арнаучков и протойерей Лазар Лазаров, митрополитският протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов. Молитвено участие взе Знеполският епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит. Песнопенията изпълниха митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев и сборен състав от пловдивските църковни хорове с диригент Дорис Хофман. Прекрасното вокално изпълнение на Великия покаен канон на св. Андрей Критски от страна Високопреосвещения митрополит Николай и двата хора не остави нито един от стотиците християни в храма безразличен. Напротив, мъка и разкаяние изпълниха всички сърца, а в много очи имаше и сълзи. Сякаш всеки от присъстващите можеше да изрече словата на св. Андрей Критски:

Буря от зло бушува в мене, премилостиви Господи:

но както на Петър, и на мен подай ръка.

Дрехата на плътта си оскверних, Спасителю, и

Твоя образ и подобие очерних в мен.

В края на последованието митрополит Николай се обърна към развълнувания верен Божи народ с думите:

„Св. Андрей ни напомня за нашия праотец Адам – за това как той съгреши, като пренебрегна Божията воля, като пристъпи Божия закон. И като следствие на това той беше изгонен от рая. Често по средствата за масова информация чуваме за човеци, престъпили закона. Наричаме ги престъпници. Чуваме как властите, установили техните престъпления, ги арестуват, осъждат на затвор. Защо? Защото животът и поведението на такива хора са несъвместими с живота на обществото. Ето така, обични братя и сестри, грехът на човека е несъвместим с Бога. Затова Бог го изгони от Едем. Изгони го, но не му отне надеждата за спасение, надеждата отново да се върне в рая. Нещо повече, Бог обеща избавление на човека от Бога и греха. И изпълни това свое обещание, като „отдаде Своя Единороден Син, та всякой, който вярва в Него, да не погине, а да има живот вечен”/ Йоан 3:16/. Днес, в благодатта на тази вечерна богослужба, ние пропъждаме отчаянието от себе си. Това отчаяние, което дяволът иска да ни внуши – тогава, когато встъпили вече в духовната пролет на нашия духовен живот – светата Велика Четиридесетница, когато лъчите на Божията благодат проникват в душата и сърцето ни и нашите духовни очи съзрат онова, което сме допуснали да стане с нашите души. Но ние не се отчайваме и не униваме, защото имаме на помощ благодатните слова на Великия покаен канон на св. Андрей Критски. Имаме на помощ помощта на светата ни Църква, която е врата към Царството Божие за всеки човек. Да пропъдим унинието и отчаянието поради многото си грехове. И ако сме станали лоши човеци, ако сме натрупали душите си с грехове и страсти, нека знаем, че там, където има много грях, Господ ще даде и голяма благодат. Защото колкото и голям да е нашият грях, нищо не е по-велико от Божието всемогъщество. Достатъчно е от дълбините на душите и сърцата си да викаме към Господа: „Помилуй ме, Боже, помилуй ме”.”

Архиереят на епархията молитства на всички присъстващи благоприятни и спасителни пости, като ги призовава да отхвърлят мръсната одежда на греховната душа и, по думите на св. ап. Павел, „да се облекат в Христа”.

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1232-27022017g-veliko-povecherie-s-kanona-na-sv-andrei-kritski-1-chast-mitropolitski-hram-sv-vmchtza-marina-gr-plovdiv-.html

 

 

Снимки

Велико повечерие с канона на св. Андрей Критски в началото на Великия постВелико повечерие с канона на св. Андрей Критски в началото на Великия постВелико повечерие с канона на св. Андрей Критски в началото на Великия постВелико повечерие с канона на св. Андрей Критски в началото на Великия постВелико повечерие с канона на св. Андрей Критски в началото на Великия постВелико повечерие с канона на св. Андрей Критски в началото на Великия постВелико повечерие с канона на св. Андрей Критски в началото на Великия постВелико повечерие с канона на св. Андрей Критски в началото на Великия постВелико повечерие с канона на св. Андрей Критски в началото на Великия постВелико повечерие с канона на св. Андрей Критски в началото на Великия постВелико повечерие с канона на св. Андрей Критски в началото на Великия постВелико повечерие с канона на св. Андрей Критски в началото на Великия постВелико повечерие с канона на св. Андрей Критски в началото на Великия пост
« предишна новинаследваща новина »