ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Вселенският патриарх Вартоломей в Несебър

20 май 2010 16:49, Българска Патриаршия
Вселенският патриарх Вартоломей в Несебър

На 18 май следобед Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей, Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий и придружаващите ги лица посетиха старинния град Несебър. Пред каменните порти на града, където ги очакваха свещеници и монаси от Бургаска духовна околия, кметът на града Николай Димитров и множество миряни, по стар български обичай те бяха посрещнати с пита хляб и мед.

Там кметът на града връчи на патриарх Вартоломей благодарствен знак на община Несебър за следните негови заслуги: за приноса му за утвърждаване и укрепване на Христовата вяра и Православието; за бащинското му отношение към българските храмове „Св. Георги”, „Св. Константин и Елена” в Одрин, „Св. Стефан” и „Св. Йоан Рилски” в Истанбул, както и към всички български църковни имоти, които са в диоцеза на Вселенската патриаршия и се управляват лично от него; за това, че е изпратил на два пъти св. мощи за храмовете „Св. Власий” и за бъдещия, който е в строеж, „Св. Андрей Първозвани”, които мощи са първите на територията на община Несебър.

В отговор патриарх Вартоломей изказа своята радост от възможността да посети този край и да съзерцава изумителната природа на нашата родина, в чиито източни предели стъпва за първи път. Той още сподели: „Нашата патриаршия като първопрестолна църква носи голямата отговорност и се стреми да изпълнява своята мисия като съгласуващ орган на Православието по целия свят. Затова с голяма радост посещавам поместните православни църкви, когато ми се отдаде такъв повод. А тази годинa ще имам много такива възможности”. Като изброи поместните православни църкви, които му предстои да посети през тази година, Негово Светейшество пожела: „Бог да ни просветява и да ни обединява в Своята любов, за да изпълняваме Неговата воля завинаги”.

След това патриархът, заедно с всички съпътстващи го, до късно вечерта се запознаваше с жителите на града Несебър и опознаваше неговите раннохристиянски храмове.

текст: Анула Христова
снимки: Атанас Димитров

 

 

Снимки

Монумент на св. Николай в НесебърВ очакване на Вселенския патриарх ВартоломейПристигането на Вселенския патриарх Вартоломей в НесебърПосрещане на Вселенския патриарх Вартоломей в НесебърВселенският патриарх Вартоломей в НесебърВселенският патриарх Вартоломей в НесебърВселенският патриарх Вартоломей в НесебърВселенският патриарх Вартоломей в НесебърВселенският патриарх Вартоломей в НесебърВселенският патриарх Вартоломей в НесебърВселенският патриарх Вартоломей в НесебърВселенският патриарх Вартоломей в НесебърВселенският патриарх Вартоломей в НесебърБратско целуваниеВселенският патриарх Вартоломей и Сливенският митрополит ЙоаникийУдостояване на Вселенския патриарх Вартоломей с почетния знак на НесебърУдостояване на Вселенския патриарх Вартоломей с почетния знак на НесебърУдостояване на Вселенския патриарх Вартоломей с почетния знак на НесебърУдостояване на Димитър Атанасов, член на църковното настоятелство при българските храмове в Истанбул, с почетния знак на НесебърУдостояване на Димитър Атанасов, член на църковното настоятелство при българските храмове в Истанбул, с почетния знак на НесебърПосрещане по стара българска традиция с хляб и солПосрещане по стара българска традиция с хляб и солПосрещане по стара българска традиция с хляб и солВселенският патриарх Вартоломей в НесебърВселенският патриарх Вартоломей в НесебърВселенският патриарх Вартоломей с едно от многото деца, които благослови и дари с подаръкЙордан Динев и Димитър АтанасовВселенският патриарх Вартоломей в НесебърСнимка за спомен с редактора на сайта ни - г-жа Анула ХристоваВселенският патриарх Вартоломей с едно от многото деца, които благослови и дари с подаръкВселенският патриарх Вартоломей в НесебърВселенският патриарх Вартоломей в НесебърВселенският патриарх Вартоломей в НесебърСнимка за споменВселенският патриарх Вартоломей с братя ДиневиПодарък за Вселенския патриарх Вартоломей от улична търговка на картиниВселенският патриарх Вартоломей с едно от многото деца, които благослови и дари с подаръкВселенският патриарх Вартоломей в НесебърВселенският патриарх Вартоломей в НесебърХрам „Св. Успение Богородично” в Стария Несебър в очакване на Вселенския патриархСливенски митрополит ЙоаникийВселенският патриарх Вартоломей с едно от многото деца, които благослови и дари с подаръкСнимка за спомен пред храм „Св. Успение Богородично” в Стария НесебърПоглед към вечността
« предишна новинаследваща новина »