ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Нов православен храм отвори врати в град Свети Влас

20 май 2010 10:40, Сливенска митрополия
Нов православен храм отвори врати за православните християни

На 17 май 2010 г. Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий освети новопостроения храм ”Св. Власий” в курортния град Свети Влас, Несебърска община. В освещаването на храма участие взеха и 15 свещеници от различни духовни околии на Сливенска епархия. Храмът ”Св. Власий” е построен от строителните предприемачи братята Динко и Йордан Диневи от гр. Свети Влас.

В богослужебния чин при освещаването на храма и в светата Литургия с молитвено участие присъстваха ктиторите на храма братя Диневи, бизнесмени от Свети Влас и много граждани. На клира сладкогласно и велелепно пяха ученици от Софийската духовна семинария под вещото ръководство на учителя по църковно пеене г-н Любомир Игнатов. Освещаването на храма и светата Литургия продължиха 5 часа.

Свети Власий бил епископ в Кападокийския град Севастия. По време на управлението на Диоклетиан, който бил жесток гонител на християните, епископът се заселил в една пещера в планината и там прекарвал дните си в молитва, труд и строго въздържание. В тази пещера светецът живял много години в пост и молитва, докато не бил открит от войниците на следващия император Ликиний. Те го завели при управителя на Севастия, който го подложил на жестоки мъчения, за да се откаже от вярата си. Свещеномъченикът издържал на всички мъчения и накрая бил обезглавен. Това станало през 316 година.

Свети Власий е покровител на град Свети Влас, който носи името на светеца. Селището е основано през 2-ри век от древните траки. Отначало е носело името Лариса. През 14 век то приема името на свети Власий. Турците го наричали Кючук манастир, а в регистрите е било записано като село Манастир. С това име го споменават и братята Шкорпил. След Освобождението от турско робство и присъединяването на Източна Румелия към Княжество България името на селото Свети Влас е възстановено. С това име селището се води официално в държавните регистри след 1886 година.

През 14 век в землището на селото били изградени 5 манастира: ”Свети Власий”, ”Св. Петър”, ”Св. Илия”, ”Св. Андрей” и ”Св. Анна”. Те съществували до началото на 18 век, когато са унищожени от пиратските набези по тези места. Основи от тези древни манастири съществуват и до наше време. Върху основите на манастира ”Св. Власий” е построен новият православен храм ”Св. Власий” в едноименния град. В Свети Влас има и друг храм, който е построен през 1865 г. и е посветен на св. Атанасий Велики. Сред многобройните светски атракции, организирани от хотелиери и туроператори през летния сезон, храмът ”Св. Атанасий Велики” е единственият духовен оазис за гостите на града. Новопостроеният и осветен храм ”Св. Власий” ще стане още едно духовно средище за православните християни от региона.

 

 

Снимки

Нов православен храм отвори врати за православните християниНов православен храм отвори врати за православните християниНов православен храм отвори врати за православните християниНов православен храм отвори врати за православните християниНов православен храм отвори врати за православните християниНов православен храм отвори врати за православните християниНов православен храм отвори врати за православните християниНов православен храм отвори врати за православните християниНов православен храм отвори врати за православните християниНов православен храм отвори врати за православните християниНов православен храм отвори врати за православните християниНов православен храм отвори врати за православните християниНов православен храм отвори врати за православните християни
« предишна новинаследваща новина »