ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Втора част на Великия покаен канон на св. Андрей Критски в Пловдив

01 март 2017 11:00, Пловдивска митрополия
Втора част на Великия покаен канон на св. Андрей Критски в Пловдив

Велико повечерие с втората част на последованието на покайния канон на св. Андрей Критски възглави Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай в храм „Св. Петка” на 28 февруари, вторият ден на спасителния Велик пост. С владиката съслужиха Знеполският епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит, свещеноиконом Еленко Йосифов, председател на храма, свещеник Младен Добрев, свещеник Ангел Брусов и митрополитският протодякон Илиян Александров. Песнопенията изпълниха митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев и сборен състав от пловдивските църковни хорове с диригент Дорис Хофман.

Текстът от втората част на Великия покаен канон на св. Андрей Критски прочувствено прочете Негово Преосвещенство Знеполският епископ Арсений. Вдъхновените стихове, изпълени с дълбоко разкаяние, приковаха вниманието и развълнуваха на множеството миряни, препълнили храма „св. Петка”. Сравнението на падналата душа с Каин, убиец на своя брат - невинния и чист Авел, направи дълбоко впечатление на благочестивите християни. Всеки от тях можеше да каже в този момент думите на св. Андрей Критски:

„Спасителю, макар и да съгреших, но аз зная, че Ти

си човеколюбив: наказваш състрадателно и милваш с

гореща любов, гледаш на плачещия и бързаш,

като Баща, да призовеш блудния.”

Митрополит Николай благодари на всички присъстващи за молитвеното съучастие. Той им пожела Бог да ги осени по молитвите на св. Андрей Критски с благодатта и духа на покаянието. „Това, което казваме с думите на св. Ефрем Сириец: „Ей, Господи, дай ми да видя моите прегрешения и да не осъждам брата си” – да го почувстваме, да го изживеем и да го преодолеем с Божията помощ”.

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1234-28022017g-veliko-povecherie-s-kanona-na-sv-andrei-kritski-2-chast-hram-sv-petka-gr-plovdiv.html

 

 

Снимки

Втора част на Великия покаен канон на св. Андрей Критски в Пловдив   Втора част на Великия покаен канон на св. Андрей Критски в Пловдив   Втора част на Великия покаен канон на св. Андрей Критски в Пловдив   Втора част на Великия покаен канон на св. Андрей Критски в Пловдив   Втора част на Великия покаен канон на св. Андрей Критски в Пловдив   Втора част на Великия покаен канон на св. Андрей Критски в Пловдив   Втора част на Великия покаен канон на св. Андрей Критски в Пловдив   Втора част на Великия покаен канон на св. Андрей Критски в Пловдив   Втора част на Великия покаен канон на св. Андрей Критски в Пловдив   Втора част на Великия покаен канон на св. Андрей Критски в Пловдив   Втора част на Великия покаен канон на св. Андрей Критски в Пловдив   Втора част на Великия покаен канон на св. Андрей Критски в Пловдив   Втора част на Великия покаен канон на св. Андрей Критски в Пловдив   Втора част на Великия покаен канон на св. Андрей Критски в Пловдив   Втора част на Великия покаен канон на св. Андрей Критски в Пловдив   Втора част на Великия покаен канон на св. Андрей Критски в Пловдив   Втора част на Великия покаен канон на св. Андрей Критски в Пловдив
« предишна новинаследваща новина »