ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Трета част от покайния канон на св. Андрей Критски в София

01 март 2017 22:48, Софийска митрополия
Маркианополски епископ Константин чете третата част от Великия покаен канон

На 1 март в столичния храм „Преображение Господне“ бе отслужено Велико повечерие с третата статия на Великия покаен канон на св. Андрей Критски. Това великопостно последование беше изпълнено от Негово Преосвещенство Маркианополския епископ Константин. На покайното богослужение молитвено присъстваха Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит, Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий – викарий на Софийския митрополит, предстоятели на храмове и много столични свещеници.

Умилителните песнопения на Покайния канон, както и вдъхновяващите химни на Великото повечерие бяха изпълнени по утвърдена традиция от Свещеническия хор, ръководен от иконом Кирил Попов.

В словото си в края на богослужението епископ Константин говори за греха и покаянието: „Най-тежкото престъпление, драги сестри и братя, в този живот... е помрачаването, унищожаването, или както св. Андрей Критски страшно го е казал – погребването на Божия образ в човека. Кое най-вече помрачава Божия образ в нас? Грехът! Нарушаването на Божиите свети заповеди, прегрешенията ни против Бога, против ближните, против себе си. Чрез греха дойде злото и смъртта, скърбите и страданията болестите и нещастията...“ Но Негово Преосвещенство посочва и два пътя за излизане от това състояние: „дълбокото разкаяние, осъзнаване на греховете и съкрушението за тях“ и „постоянната сърдечна молитва – Бог да се смили над нас и според голяма Си милост да ни помилва“.

Още снимки и видео можете да видите на официалния сайт на Софийска епархия: http://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/1422-0301_kanon3

Текст и снимки: Мартин Митов

 

 

Снимки

Свещеническият хор с диригент иконом Кирил ПоповМаркианополски епископ Константин чете третата част от Великия покаен канонСлово на Маркианополски епископ КонстантинБлагословия от Негово Светейшество патриарх Неофит
« предишна новинаследваща новина »