ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Преждеосвещена св. Литургия в третия ден на Великия пост в Пловдив

01 март 2017 13:09, Пловдивска митрополия
Преждеосвещена св. Литургия в третия ден на Великия пост в Пловдив

С благословението на Негово Вископреосвещенство Пловдивският митрополит Николай Знеполският епископ Арсений – викарий на Пловдивския митрополит, отслужи Преждеосвещена св. Литургия в митрополитския храм „Св. вмчца Марина” на 1 март. Това е особено великопостно служение, се извършва в сряда и петък през първите шест недели на Великия Пост и включва Часове, Изобразителни, Вечерня и Литургия на верните, но без Евхаристийния канон, когато става освещаването на светите Дарове. В съслужение с архиерея бяха свещеноиконом Деян Стоенчев, духовен надзорник при Пловдивска митрополия, храмовото духовенство, митрополитският протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов. Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

Десетки боголюбиви християни дойдоха на светата богослужба в митрополитския храм, като някои се причастиха със светите Дарове. Към всички тях се обърна Негово Преосвещенство Знеполският епископ Арсений с вдъхновено пастирско слово, в което изтъкна огромният духовен заряд на първата седмица на Великия пост и значението на покаянието и молитвата в съвременното забързано ежедневие.

„Покаянието според Св. Исаак Сирин е „второто раждане от Бога”. За да не губим нравственият ориентир, за да разберем в каква точка на духовното развитие се намираме, накъде сме движим – издигаме се или падаме, е нужно известно време за осмисляне на живота си. Има само едно време в годината, в което ние излизаме от този кръговрат, от колелото, в което се въртим подобно на хамстер, мислейки, че се придвижваме в пространството, а на практика стоим на едно място. Това време са дните на Великия пост. Особено първата седмица. Това време ни се дава, за да помислим за своя живот. А най-доброто място за такива размишления е храмът с продължителните великопостни богослужения. Човекът, за да има сила да преодолява пороците, не трябва само да се бори с греха, но и да възпитава в себе си добродетели.”

Средата, в която живеем, както и непрестанните усилия за духовно израстване, са от изключително значение за развиването на добродетели, каза още викарният епископ. „Душата, страдаща от безделие, се пленява от страстите. Светите Отци ни призовават застанали на пътя на духовното израстване да страним от злите хора и да избягваме безделието, разумно съчетавайки труд, отдих и молитва. Да сътворим угодното на Бога и отърсили се от съня на леността и безделието, да пребъдваме в полезни и благословени трудове, казва св. Тихон Задонски. Научени от светоотеческата мъдрост нека се стараем да възхождаме от сила в сила, използвайки дивните дни на Светата Четиридесетница, която ни се дарува, за да можем да мобилизираме своите сили за борба с греха. Амин.”

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1235-01032017g-prezhdeosveshtena-sveta-liturgiya-mitropolitski-hram-sv-vmchtza-marina-grplovdiv.html

 

 

Снимки

Преждеосвещена св. Литургия в третия ден на Великия пост в ПловдивПреждеосвещена св. Литургия в третия ден на Великия пост в ПловдивПреждеосвещена св. Литургия в третия ден на Великия пост в ПловдивПреждеосвещена св. Литургия в третия ден на Великия пост в ПловдивПреждеосвещена св. Литургия в третия ден на Великия пост в ПловдивПреждеосвещена св. Литургия в третия ден на Великия пост в ПловдивПреждеосвещена св. Литургия в третия ден на Великия пост в ПловдивПреждеосвещена св. Литургия в третия ден на Великия пост в ПловдивПреждеосвещена св. Литургия в третия ден на Великия пост в ПловдивПреждеосвещена св. Литургия в третия ден на Великия пост в ПловдивПреждеосвещена св. Литургия в третия ден на Великия пост в Пловдив
« предишна новинаследваща новина »