ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Митрополит Йоан отслужи Велико повечерие с трета част от канона на св. Андрей Критски

02 март 2017 09:57, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Митрополит Йоан отслужи Велико повечерие с трета част от канона на св. Андрей Критски

В старинния храм „Успение Богородично“ в град Варна бе отслужено Велико повечерие с трета статия на Великия покаен канон на св. Андрей Критски. Последованието беше изпълнено от Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. В това покайно богослужение взеха участие множество духовници от Епархията.

Великият и покаен канон е написан в края на седми век от свети Андрей, архиепископ Критски, когото Православната Църква нарича „тайноводител на покаянието“, т.е. човек, който въвежда някого в тайната на покаянието.

Песнопенията на Покайния канон бяха изпълнени от мъжкият църковен хор при Катедрален храм „Успение Богородично“. На вечерното богослужение присъстваха множество благочестиви християни.

В своята проповед митрополит Йоан ни припомни, че св. Йоан Лествичник определя греха като болест. Грехът е отклонение от нормите на нравствено поведение, заложено в Свещеното писание, особено в Новия Завет. Болестта разстройва човека във физически план, прави го немощен, несигурен и променя неговите действия. По същият начин и грехът прави човека неспокоен. Най-вече го лишава от мира Христов. Грехът е обзел съвременния свят, в който живеем. Днес гордостта се счита за начин на демонстриране на достойнството на човека. Гордостта обаче е грях. Тя е жесток порок и e в основата на всички пороци, за които говори и св. Андрей. Той изрича една прекрасна мисъл в третата част на канона: „Никой не е съгрешил, колко аз съгреших пред Тебе Господи. Помилуй ме и ме спаси.“

Текст и снимки: Йордан Костов

 

 

Снимки

Митрополит Йоан отслужи Велико повечерие с трета част от канона на св. Андрей КритскиМитрополит Йоан отслужи Велико повечерие с трета част от канона на св. Андрей КритскиМитрополит Йоан отслужи Велико повечерие с трета част от канона на св. Андрей КритскиМитрополит Йоан отслужи Велико повечерие с трета част от канона на св. Андрей КритскиМитрополит Йоан отслужи Велико повечерие с трета част от канона на св. Андрей КритскиМитрополит Йоан отслужи Велико повечерие с трета част от канона на св. Андрей КритскиМитрополит Йоан отслужи Велико повечерие с трета част от канона на св. Андрей КритскиМитрополит Йоан отслужи Велико повечерие с трета част от канона на св. Андрей КритскиМитрополит Йоан отслужи Велико повечерие с трета част от канона на св. Андрей Критски
« предишна новинаследваща новина »