ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Велико повечерие с третата част на Великия покаен канон на св. Андрей Критски

02 март 2017 14:59, Пловдивска митрополия
Велико повечерие с третата част на Великия покаен канон на св. Андрей Критски

На 1 март, в благодатта на Светата Четиридесятница, в третия ден на душеспасителния Велик пост, Негово Преосвещенство Знеполският епископ Арсений, викарий на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай, възглави с благословението на архиерея на епархията Велико повечерие в храм „Св. Възнесение Господне” в Пловдив. Съгласно Устава на светата Църква великопостното последование съдържаше третата част на Великия покаен канон на св. Андрей Критски. В съслужение с викарния епископ бяха свещеноиконом Деян Стоенчев - духовен надзорниик при Пловдивска митрополия, свещеноиконом Георги Славчев, свещеноиконом Васил Кашоров – председател на храма, митрополитският протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов. Песнопенията изпълниха с благоговение митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев и сборен състав от пловдивските църковни хорове с диригент Дорис Хофман.

В препълнения храм „Св. Възнесение Господне” се възцари чувството на дълбоко покаяние. Силни и искрени бяха молитвите, които отправяха множеството благочестиви християни, трогнати от разтърсващите слова на Великия покаен канон. Те изповядаха с едно сърце Символа на вярата и Господнята молитва: „Отче наш…” Към верния Божи народ се обърна Знеполският епископ Арсений в края на богослужението:

„Какво означават думите: „Помилуй мя, Боже, помулий мя”? Кога човек моли за милост? Когато над него е произнесена присъда и е осъден. Човек моли за милост тогава, когато не му достигат човешките сили, за да преодолее житейско изпитание или препятствие. Човек моли за милост когато напълно осъзнава своята нищета и несъвършенство, виждайки своите грехове, своите душевни и телесни болести и няма възможност да се вдигне от одъра си. Само Бог по Своята милост може да вдигне човека от греха и да го изцели от болестта. Ние произнасяме думите „Помилуй мя, Боже, помулий мя” не защото сме осъдени, а защото имат следното съдържание: „Господи, помогни ни, защото ние искаме да се спасим, дай ни Великия пост още един шанс да осъзнаем своята греховност, да поразмислим върху своите постъпки и деяния да осъзнаем своята нищета. И Ти, Господи, поради милостта Си, поради благостта и любовта Си, помогни ни да извървим безбедно, без отчаяние и униние и безстрашно попрището на Великия пост. Тези думи на св. Андрей Критски, които чуваме в припева на Великия покаен канон, означават именно молитва за още един шанс в този период да осъзнаем греховността си. Но да не се окажем като оня син, който пропилял имането на баща си, имайки всички земни блага – т.е когато получим милост от Бога, да не разпилеем този драгоценен Дар - Божията милост в живота си. Ние ще отговаряме за благодеянията на Бога, които Той проявява към всеки от нас в страшния ден на съда.”

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1236-01032017g-veliko-povecherie-s-kanona-na-sv-andrei-kritski-3-chast-hram-sv-vaznesenie-gospodne-gr-plovdiv.html

 

 

Снимки

Велико повечерие с третата част на Великия покаен канон на св. Андрей КритскиВелико повечерие с третата част на Великия покаен канон на св. Андрей КритскиВелико повечерие с третата част на Великия покаен канон на св. Андрей КритскиВелико повечерие с третата част на Великия покаен канон на св. Андрей КритскиВелико повечерие с третата част на Великия покаен канон на св. Андрей КритскиВелико повечерие с третата част на Великия покаен канон на св. Андрей КритскиВелико повечерие с третата част на Великия покаен канон на св. Андрей КритскиВелико повечерие с третата част на Великия покаен канон на св. Андрей КритскиВелико повечерие с третата част на Великия покаен канон на св. Андрей КритскиВелико повечерие с третата част на Великия покаен канон на св. Андрей КритскиВелико повечерие с третата част на Великия покаен канон на св. Андрей КритскиВелико повечерие с третата част на Великия покаен канон на св. Андрей Критски
« предишна новинаследваща новина »