ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Българският патриарх Неофит отслужи благодарствен молебен по повод 139 г. от Освобождението на България

03 март 2017 11:23, Българска Патриаршия
Българският патриарх Неофит отслужи благодарствен молебен по повод 139 г. от Освобождението на България

Празненствата в столицата на 3 март по случай 139 г. от Освобождението на България от османско робство започнаха с панихида за всички загинали на бойното поле за свободата на отечеството и благодарствен молебен,отслужени от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. Богослуженията бяха извършени в ПКСХП "Св. Александър Невски".

Заедно със Светейшия патриарх съслужиха Мелнишкият епископ Герасим,главен секретар на Св. Синод, Браницкият епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит, храмовото духовенство и столични свещеници. В съслужението взеха участие и представителите на Руската и Румънската православни църкви у нас – архимандрит Филип (Василцев ) и ставр. ик. Нелуц Опря, които придружиха предстоятеля на БПЦ и на официалната церемония пред Паметника на незнайния воин.

"Да благодарим на Всевишния Бог за великия дар на свободата, който изгря за нас на този ден в далечната 1878 г. Да преклоним глави пред подвига на всички онези, които се потрудиха и отдадоха живота си за нашата свобода, и отново да съпреживеем миговете довели до освобождението на скъпото ни отечество. И като имаме пред очи героичната саможертва на загиналите за нас, да се вдъхновим към още по-усърден труд за свободното и независимо, мирно и благословено от Бога бъдеще на обичната ни родина", каза в словото си Негово Светейшество патриарх Неофит.

На събитието присъства президентът на България Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният министър-председател Огнян Герджиков, политици, общественици, посланици, представители на традиционните вероизповедания у нас и множество граждани.

 

 

Снимки

Българският патриарх Неофит отслужи благодарствен молебен по повод 139 г. от Освобождението на БългарияБългарският патриарх Неофит отслужи благодарствен молебен по повод 139 г. от Освобождението на БългарияБългарският патриарх Неофит отслужи благодарствен молебен по повод 139 г. от Освобождението на БългарияБългарският патриарх Неофит отслужи благодарствен молебен по повод 139 г. от Освобождението на БългарияПрезидентът Румен Радев3 март 2017 г. в София3 март 2017 г.3 март 2017 г. при Паметника на незнайния воин - София
« предишна новинаследваща новина »