ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Заупокойна молитва за загиналите румънски войни се състоя в Иново

03 март 2017 19:26, Видинска митрополия
Заупокойна молитва за загиналите румънски войни се състоя в Иново

На 3-ти Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, заедно с духовници, официални гости от Видин, Румъния и Сърбия посетиха видинското с. Иново (Смърдан).

По традиция на този ден, преди тържественото отбелязване на освобождението на България от османско иго във Видин, всички гости посещават с. Иново, където се намира паметник на румънските воини загинали за освобождението на България в битката от 12 януари 1878 г.

Пред паметника епископ Поликарп отслужи панихида за упокоението на румънските войни, дали живота си за свободата на своите братя българи.

Епископ Поликарп произнесе кратко слово след заупокойната молитва, в което поздрави гостите и гражданите с Националния празник – 3 март, както и отбеляза, че наш дълг е да пазим спомен за героичния живот на нашите предци и да се стремим да им подражаваме.

След като бяха поднесени приветствия от г-н Венцислав Пасков, зам.-кмет на Община Видин и представител на Посолството на Р Румъния в София, пред паметника на румънските войни в с. Иново бяха поднесени венци и цветя.

От патриотичен клуб „Бдинци“ и гости от други патриотични клубове от страната, бяха отдадени военни почести в памет на загиналите за свободата на България.

На панихидата присъстваха много гости, организации и граждани.

За повече снимки посетете http://bit.ly/2mNIHTq

Текст и снимки: йеродякон Вартоломей

 

 

« предишна новинаследваща новина »