ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Първа статия на Богородичния Акатист в старопрестолния царствен Видин

03 март 2017 19:32, Видинска митрополия
Първа статия на Богородичния Акатист в старопрестолния царствен Видин

На 3 март тържествено в катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски”, гр. Видин, по време на Малкото повечерие бе прочетена първата част на Богородичния Акатист.

Молението към Пречистата Божия Майка бе оглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, който прочете първата статия от Акатиста и произнесе кратко слово, в което подчерта важността на Божията Майка за спасението на човешкия род и Нейната благодатна подкрепа за християнското облагодатяване пред Бога.

Клиросното пение бе изпълнено от свещенослужители при храма.

По време на Малкото повечерие бе отслужен по традиция и чинът на Петохлебието, за радост и духовна утеха на вярващите, прекланящи се пред светата, Пречиста и Преблагословена Богородица, както и прочетена молитва за благословение на ябълки.

След молитвеното последование, вярващите се поклониха пред образа на св. Богородица – „Всецарица“ и получиха от осветените хлябове за здраве и благословение.

За втори път в катедралния храм бе украсена иконостасната икона и иконата на Света Богородица с ябълки, по примера на иконата Света Богородица – „Златна ябълка“ в с. Горни Воден, край Асеновград, които ще бъдат благословени и раздадени на 31 март, в деня, когато се чете целия Богородичен Акатист. Ябълките се раздават на жени, които нямат рожби и на хора имащи онкологично заболяване.

За повече снимки посетете https://www.facebook.com/pg/Vidinska.mitropoliya/photos/?tab=album&album_id=630187450508059

Текст и снимки: архимандрит Евтимий

 

 

« предишна новинаследваща новина »