ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Националният празник 3 март в Ловеч

03 март 2017 20:00, Ловчанска митрополия
Националният празник 3 март в Ловеч

По случай Националния празник в катедралния храм „Св. Троица“ Високопреосвещеният Ловчански митрополит Гавриил заедно с част от градското духовенство отслужи панихида за отдалите живота си за свободата на Отечеството и за тези, които са били невинно избити от поробителите. Веднага след панихидата бе отслужен и благодарствен към Бога молебен.

В двора на храма е паметникът, който свидетелства за жестоките събития, случили се тук по време на освобождаването на града от турците. На това място, където в миналото се е разполагал новият тогава квартал „Хармането“, населен с чисто българско население, зверски са били избити от башибозуците около 200 жители на Ловеч, в това число и много младенци. Владиката отслужи на паметника трисагий, бяха положени венци и цветя в знак на почит.

Литийно шествие тръгна от храма към площада, където е бил обесен от турците ловешкият воевода Тодор Кирков, носещ днес неговото име. Тук в присъствието на многобройно гражданство продължи честването на националния празник. Митрополит Гавриил в словото си към гражданите и гостите на Ловеч припомни житието на св. патриарх Евтимий. Владиката каза, че когато той тръгвал на заточение от Търново бил запитан от народа: „На кого ни оставяш владико?“, а светията отговорил: „На Светата Троица“ и ето, че именно Светата Единосъщна и Неразделна Троица е запазила многострадалния български народ по време на петвековното турско робство.

 

 

Снимки

Националният празник 3 март в ЛовечНационалният празник 3 март в ЛовечНационалният празник 3 март в ЛовечНационалният празник 3 март в ЛовечНационалният празник 3 март в ЛовечНационалният празник 3 март в ЛовечНационалният празник 3 март в ЛовечНационалният празник 3 март в ЛовечНационалният празник 3 март в ЛовечНационалният празник 3 март в ЛовечНационалният празник 3 март в ЛовечНационалният празник 3 март в ЛовечНационалният празник 3 март в ЛовечНационалният празник 3 март в ЛовечНационалният празник 3 март в ЛовечНационалният празник 3 март в ЛовечНационалният празник 3 март в ЛовечНационалният празник 3 март в ЛовечНационалният празник 3 март в ЛовечНационалният празник 3 март в ЛовечНационалният празник 3 март в Ловеч
« предишна новинаследваща новина »