ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Тодорова събота в старопрестолния Видин

04 март 2017 13:05, Видинска митрополия
Тодорова събота в старопрестолния Видин

На 4 март, с тържествена света Литургия отслужена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп във видинския храм „Св. Теодор Тирон“ бе почетена паметта в първата събота от Великия пост на св. Теодор Тирон, който около 356 година извършва чудо, спасявайки християните от Константинопол от осквернение.

В светата Литургия съслужиха архимандрит Исаак, духовен надзорник на Видинска епархия, протойерей Мариан Стефанов, енорийски свещеник при храма и йеродякон Вартоломей.

Молитвените песнопения изпълниха хористите при катедралния храм на Видин.

След светата Литургия бяха осветени варено жито с мед, както и различни постни приношения в памет на светеца, покровител на храма, както и за благословение на вярващите християни изпълнили храма и дошли да се причастят със Светите Тайни Христови.

Проповед за празника, след края на службата произнесе епископ Поликарп, който напомни на вярващите чудото чудото, което светецът е извършил за спасението на християните.

Той пожела на вярващите по молитвите на св. Теодор Тирон, Бог да им дава много здраве, радост и мир.

Епископ Поликарп поздрави и благослови вярващите християни и от името на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан.

След Светата Литургия, бе извършена и заупокойна молитва за загиналите при голямото наводнение на Видин, което е било на 4 март 1942 г., точно преди 75 години.

Епископ Поликарп припомни исторически моменти от дните на наводнението и призова всички да си спомнят за мъжеството на всички, които в тези трудни години са послужили на своите ближни, както и напомни, че днес е необходимо да следваме добрия пример на готовност на нашите предци.

За повече снимки посетете http://bit.ly/2moZNJZ

Текст и снимки: Георги Милошевски

 

 

« предишна новинаследваща новина »