ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска св. Литургия с ръкоположения в храм „Св. Неделя“

04 март 2017 16:02, Софийска митрополия
Архиерейска св. Литургия в храм Св. Неделя

На 4 март, Тодорова събота, в софийския катедрален храм „Св. Неделя“ Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий – викарий на Софийския митрополит, отслужи празнична св. Литургия. В съслужение с него бяха ставрофорен иконом Мина Минчев – предстоятел на храма-домакин, ставрофорен иконом Антон Вълчанов и иконом Кирил Попов от храмовото духовенство, свещениците Илиян Алексиев, Петър Василев, Йосиф Стоименов, Светослав Славов, протодякон Иван Петков, дяконите Орлин Янчев (секретар на Русенска св. митрополия), Петър Кудузки и Костадин Тренев.

По време на св. Литургия в дяконски чин беше ръкоположен иподяконът Петко Дишков, а за свещеник беше ръкоположен дякон Петър Кудузки. И на двамата нови клирици Негово Преосвещенство пожела да бъдат за пример, с духовни сили, мъдрост и страх Божи да бъдат истински, достойни свещенослужители на св. олтар, да бъдат преизпълнени с Божията благодат, която да преподават на своите духовни чеда.

По време на свещеническото причастяване слово за Тодоровден прочете отец Йосиф. „Както лозовата пръчка вехне, съхне и губи живота си, ако е откъсната от живата лоза, така и всеки човек духовно вехне и съхне, губи вложените в него божествени сили, ако не поддържа духовно-органически връзката си с Всевишния. Човекът-грешник е като давещия се сред вълните, заплашен да бъде погълнат от морските бездни, ако няма над него една ръка, ако над него не е Божията десница, която е готова да го вдигне, щом той протегне ръка. Светото Причастие е оная живителна божествена сила, вливаща се във всеки човек, у когото има страх Божий, у когото гори вяра и пламенее любов, за да го обнови, оживотвори и освети, да го поддържа като жива клонка от лозата, като жив член на живото Тяло на Господа Иисуса Христа – Църквата... Да принесем на Бога искрено покаяние. Да се стараем да водим наистина живот, подобаващ на православни християни. Тогава приетите от нас свети Тайни ще ни бъдат за изцеление на душата и тялото. Тогава Господ ще се съедини с нас чрез Своето Тяло и Кръв навеки и ще ни дарува блаженството на Своето Небесно Царство“, се казваше в проповедта.

По традиция на Тодорова събота желаещите да приемат Христовите Тайни са много и затова верните бяха причастявани на три места в храма – пред централния, северния и южния престол. Епископ Григорий поздрави всички приели светото причастие и пожела да продължим попрището на Великия пост и всички заедно да се зарадваме със светлото Христово Възкресение.

+ + +

Петър Василев Кудузки е роден нa 14 юли 1988 г. в гр. Кюстендил. Произлиза от свещеническо семейство. Завършил е Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ през 2008 г. с отличен успех. През 2013 г. завършва Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ с бакалавърска, а после и с магистърска степен. За дякон е ръкоположен на 29 октомври 2015 г. и оттогава е служил в храм „Св. Неделя“.

Петко Георгиев Дишков е роден на 13 ноември 1990 г. в гр. Пазарджик, живял е в гр. Септември. Завършил е Софийската духовна семинария през 2009 г., а след това и Богословския факултет на СУ.

Още снимки можете да видите на официалния сайт на Софийска епархия: https://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/1428-0304

Текст и снимки: Мартин Митов

 

 

Снимки

Архиерейска св. Литургия в храм Св. НеделяДяконско ръкоположение на Петко ДишковАрхиерейска св. Литургия с Браницки епископ ГригорийАрхиерейска св. Литургия с Браницки епископ ГригорийДяконско ръкоположение на Петко ДишковСвещеническо причастяванеСвещеническо причастяванеНовият свещеник Петър Кудузки раздава нафора
« предишна новинаследваща новина »