ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Започна изборът на двамата кандидати за Врачански митрополит

05 март 2017 11:15, Българска Патриаршия
Започна изборът на двамата кандидати за Врачански митрополит

С изпяване тропара на Петдесетница започна епархийският избор във Враца за нов митрополит на овдовялата епархия. Избирателите се събраха в сградата на Неделното училище на Врачанска св. митрополия и, след като бяха проверени поименно заедно с редовността на техните пълномощия, се установи, че присъстват 23 от всичките 24 епархийски избиратели – според Устава по трима духовници и трима миряни от всяка от четирите духовни околии.

В помощ на наместника за провеждането на избора бе избрано бюро в състав: свещ. ик. Аспарух Аспарухов и г-н Виктор Кръстев.

Наместникът на Врачанската катедра Старозагорски митрополит Киприан даде последни напътствия за важността на делото, към което пристъпват, и разясни подробно регламентирания от Устава на БПЦ ред на гласуването.

Епархийските избиратели изпяха тропара на Петдесетница.

Наместникът прочете писмото на Светия Синод за решението от заседанието на 21 януари с имената на достоизбираемите епископи, включени в листата на кандидатите за Врачански митрополит. На избирателите бе показана бюлетината и бе припомнено, че гласоподаването е тайно и изборът се извършва чрез заграждане на две от имената, и че неизпълнението на тези изисквания прави бюлетината недействителна.

Урната бе показана на избирателите и запечатана, след което гласуването започна по реда на списъка за регистрация. Бе проверена и тъмната стаичка и избирателите се увериха, че няма нищо, което би компрометирало избора.

Очаквайте подробности.

 

 

« предишна новинаследваща новина »