ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

НА НЕДЕЛЯ ПРАВОСЛАВНА СВ. ЛИТУРГИЯ В ПКСХП "СВ. АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ" ОТСЛУЖИ БЪЛГАРСКИЯТ ПАТРИАРХ НЕОФИТ

05 март 2017 13:46, Българска Патриаршия
Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит

"С вяра Мойсей, като порасна, отказа се да се нарича син на фараоновата дъщеря, и предпочете да страда заедно с народа Божий, отколкото да има кратковременна, греховна наслада, и охулването Христово счете за по-голямо богатство, отколкото египетските съкровища; защото имаше пред очи наградата." (Евр. 11:24-26)

От старозаветните дни човечеството очаква своя Спасител. Мойсей се срещна с Него в порива на чистото си сърце, пълно с неповредена и спасителна вяра и тази среща счете за по-скъпоценна, отколкото да угоди на човеците. В благодатния огън на неизгарящата къпина, в облачния и в огнения стълб той съзря Невеществения, на планина Нево той се пресели с очакването да бъде завинаги с Бога Силний, Живий!

В новозаветните дни тази вяра проповядваха апостолите – закона на Духа, заповедите на Добрия Пастир, пътя на Иисус Христос - разкрилия се Месия. Тази вяра те ни завещаха чрез Църквата. И единствено в Църквата Христовата вяра се запази неопорочена. И най-вече в Църквата правата вяра се разкри в своята пълнота. Въпреки видимите и невидимите врагове, въпреки охладняването на човешките сърца, въпреки множеството лъжеучители, ереси и разколи, въпреки натиска на враждебни политически режими. Правилното славене на Троичния Бог възтържествува чрез Вселенските събори и в съвестта на милиардите неподкупни православни християни през вековете, а на 11 февруари 842 г. в Константинопол св. императрица Теодора установи да се празнува Тържеството на Православието – винаги в Първата неделя от Великия пост, за да се покаже на света, че Православната църква е несъкрушима и че тя пази божествените истини и така води човечеството към обещаното спасение!

В настоящата 2017 година празнуваме Православната Неделя на 5 март. По този празничен повод в ПКСХП „Св. Александър Невски” св. Литургия бе оглавена от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. В съслужение с него бяха Техни Преосвещенства Мелнишки епископ Герасим - гл. секретар на Св. Синод, Маркианополски епископ Константин и Браницки еп. Григорий - викарий на Софийския митрополит, представителите на Московската патриаршия и на Румънската патриаршия у нас: архим. Филип (Василцев) и ставр. ик. Нелуц Опря, ставр. ик. Ангел Ангелов – протосингел на Софийска св. митрополия, ставр. ик. Василий Сарян – началник-отдел „Синодални имоти”, ставр. ик. Костадин Гаврилов и свещ. Антоний Милушев от храмовото духовенство, столични свещеници, както и протодяконите Александър Нешев и Иван Петков и дяк. д-р Деян Коруноски.

В храма се черкуваха хора с дълбока и осъзната вяра. Въздигаха молитва и се готвеха за Причастие в тази благословена Православна Неделя, за да увенчаят чрез съчетаването си с Господа своето подвизаване през първата седмица на Великия пост. Всички тръпнеха в духовната радост от победата над иконоборческата ерес от 787 г. (Седми вселенски събор), затвърдена с установяването на днешния празник. Всички въздигаха сърца, изпълнени с ревност по Божията истина, която чрез Църквата разкри и отхвърли всяка ерес. Вярващите попиха всяка дума от патриаршеското слово, което ни настави да подражаваме на всички онези, които жертваха дори живота си за чистотата на вярата, онези, „за които светът не беше достоен” (Евр. 11:38). В словото си за Тържеството на Православието Негово Светейшество каза: „Отците на Църквата са определили с подобаваща тържественост в Първата неделя на Великия пост да възпоменаваме и честваме победата и тържеството на Православието над всяка ерес и всяко неправомислие. Победа, извоювана от нашите богоозарени отци и предци с много усилия и търпение, с много пролята кръв и невинни жертви. Победа, чиито благодатни плодове всички ние в Църквата продължаваме да берем и днес, живеейки и спасявайки се в нашето истинно, свято и единствено спасително Православие. /.../ Богу било угодно тази именно чиста и непримесена вяра да възтържествува веднъж и завинаги в Църквата в спора за светите икони – за свещените изображения, чрез които Църквата потвърждава и утвърждава истинността на Боговъплъщението, а оттам и истинността и спасителността на своята вяра. Затова и в този пресветъл празничен ден Църквата тържествено пее: „Неизобразимото Слово на Отца при въплъщението от тебе, Богородице, Се изобрази, и, като изписа осквернения образ в първоначалния му вид, го съедини с божествената красота. Като изповядваме нашето спасение, ние с дело и слово Го изобразяваме” (Кондак, гл. 2). ” (Пълното слово: http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=228844)

В този специален ден се прекланяме пред всички духовници, богослови и обикновени християни, които през вековете се потрудиха и се трудят във вярно служение на Бога, в послушание към Църквата, завършиха пътя си с православния "Символ верую" на уста и просияха в истинска Христова любов.

Към всички тях без съмнение се причислява и Светейшият Български Синод, който през 2016 година твърдо се изправи в защита на чистото Православие и все тъй вярно ни ръководи по пътя на спасението. Слава на Бога за Неговата велика милост към нас!

БЛАГОДАТНИ СИЛИ ЗА ВЯРНОСТ И ЖИВОТ В ГОСПОДА!

СВЕТЛО ДРЪЗНОВЕНИЕ И СПАСИТЕЛНО СЛУЖЕНИЕ НА ЕДИНОЦАРСТВЕНАТА И СЪПРЕСТОЛНА ТРОИЦА – ОТЕЦ, СИН И СВ. ДУХ!

ЧЕСТИТО ТЪРЖЕСТВО НА СВЕТОТО ПРАВОСЛАВИЕ – ВЯРАТА, КОЯТО СПАСЯВА!

Текст: Десислава Панайотова
Снимки: Таня Вълчанова

 

 

Снимки

Патриаршеска св. Литургия в "Св. Александър Невски" - Неделя ПравославнаПротодяконите Аександър Нешев и Иван Петков, дякон д-р Деян Коруноски"Взимане на време" от Българския патриарх НеофитМалък входПатриаршеска св. Литургия в "Св. Александър Невски" - Неделя ПравославнаНеделя Православна`2017Патриаршеска св. Литургия в "Св. Александър Невски" - Неделя ПравославнаНеделя Православна`2017Неделя Православна`2017 в ПКСХП "Св. Александър Невски"Светейшият Български патриарх НеофитАпостолското четиво за празникаНеделя Православна`2017 в ПКСХП "Св. Александър Невски"Иисус Христос - иконата на Живия БогБраницки еп. ГригорийПротод. Александър чете Литургийното ЕвангелиеПротод. Александър чете Литургийното ЕвангелиеБраницки еп. Григорий слуша Литургийното ЕвангелиеБог стана изобразим, защото прие образ и природа на Син ЧовеческиНеделя Православна`2017 в ПКСХП "Св. Александър Невски"Неделя Православна`2017 в ПКСХП "Св. Александър Невски"Св. КръстНеделя Православна`2017 в ПКСХП "Св. Александър Невски"Велик входВелик входВелик входМаркианополски еп. КонстантинНеделя Православна`2017 в ПКСХП "Св. Александър Невски"МолитваМолитваИзповядва се Символът на вяратаСемейна молитваПатриаршеският катедрален хор с диригент доц. Д.ДимитровС вяра!Св. ПричастиеСв. Причастие в Православна Неделя"Който дохожда при Мене, няма да огладнее; и който вярва в Мене, няма да ожаднее никога."Патриаршеското слово за Неделя ПравославнаПатриаршеското слово за Неделя ПравославнаМелнишки еп. Герасим - гл. секретар на Св. СинодБраницки еп. Григорий Еп. Герасим раздава нафора на богомолците - Православна Неделя`2017Св. Серафим Софийски Чудотворец - изповедник на св. Православие в 20 векКамбаните на Православието бият за всички нас!С това ще се спасим!
« предишна новинаследваща новина »