ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска света Литургия на Неделя Православна във Варна

05 март 2017 20:23, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Архиерейска Света Литургия на Неделя Православна

В първия неделен ден от св. Четиридесетница Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи света Василиева Литургия в катедрален храм "Успение Богородично".

Днес е неделята, посветена на Тържеството на светото Православие. Уникален празник, водещ началото си от 843 г., когато също се случила Първа неделя на Великия пост. Тогава свети патриарх Методий свикал събор, който потвърдил решенията на провелия се в Никея през 787 г. Седми Вселенски събор.

През епохата на иконоборство, тъй като някои горди умове си позволили да мислят, че иконопочитанието е идолопоклонство, това довело до съблазън и разделение в Църквата. Седмият Вселенски събор постановил да се покланяме и благоговейно да целуваме иконните изображения, подобно на изображението на честния кръст.

Днес на Великия вход на светата Литургия бяха изнесени честните образи на светите икони, за да се засвидетелства нашата съпричастност към това, което се е случило в VIII и IX век.

В своята проповед митрополит Йоан каза: "Църквата е стълб и крепило на истината (срв. 1 Тим. 3:15), по думите на свети апостол Павел. Църквата е тази, която ни спасява, тя е спасителният кораб и без нея няма спасение. Нашата цел е да спасим себе си, т.е. спасението на човека е върховна цел на всеки християнин. Това означава, че влизайки в Божия дом разбираме, че това е дом за молитва, това е църквата на живия Бог. Следователно винаги трябва да се стремим нашите чувства и мисли да съвпадат с учението на Христа, Който казва: "Аз съм пътят и истината и животът" (Йоан 14:6). Ние се държим в този път, ние държим тази истина, ние живеем в този живот в Бога, с Бога и чрез Бога." И посъветва, чрез думите на свети апостол Павел: "И тъй, гледайте, колко внимателно трябва да постъпвате: не като неразумни, а като мъдри, като скъпите времето, защото дните са лукави. Затова недейте бива неразсъдливи, а разпознавайте, що е воля Божия." (Еф. 5:15-17) Амин!"

В края на Литургията, според богослужебния чин, Архиереят отслужи Молебен на Неделя Православна.

Снимки: Екип на Варненска и Великопреславска света митрополия

 

 

Снимки

Архиерейска Света Литургия на Неделя ПравославнаАрхиерейска Света Литургия на Неделя ПравославнаАрхиерейска Света Литургия на Неделя ПравославнаАрхиерейска Света Литургия на Неделя ПравославнаАрхиерейска Света Литургия на Неделя ПравославнаАрхиерейска Света Литургия на Неделя ПравославнаАрхиерейска Света Литургия на Неделя ПравославнаАрхиерейска Света Литургия на Неделя ПравославнаАрхиерейска Света Литургия на Неделя ПравославнаАрхиерейска Света Литургия на Неделя ПравославнаАрхиерейска Света Литургия на Неделя ПравославнаАрхиерейска Света Литургия на Неделя ПравославнаАрхиерейска Света Литургия на Неделя ПравославнаАрхиерейска Света Литургия на Неделя ПравославнаАрхиерейска Света Литургия на Неделя ПравославнаАрхиерейска Света Литургия на Неделя Православна
« предишна новинаследваща новина »