ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Велико повечерие с четвъртата част на Великия покаен канон на св. Андрей Критски

03 март 2017 15:23, Пловдивска митрополия
Велико повечерие с четвъртата част на Великия покаен канон на св. Андрей Критски

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай възглави Великото повечерие с четвъртата част на покайния канон на св. Андрей Критски в пловдивския храм „Св. Троица” на 2 март, четвъртия ден от началото на Великия пост. Молитвено участие взе Знеполският епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит. Песнопенията изпълниха с благоговение митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев и сборен състав от пловдивските църковни хорове с диригент Дорис Хофман.

В изпълнения до краен предел храм „Св. Троица” верният Божи народ наведе благоговейно глава пред словата на св. Андрей Критски от четвъртата, последна част на Великия покаен канон. Прекрасното изпълнение на архиерея на епархията развълнува и разчувства всички. Покайната атмосфера допълниха с изключителните си умения и певците от двата хора.

В края на великопостното богослужение Високопреосвещеният митрополит Николай изтъкна значението на тия благодатни първи дни на Великия пост с думите:

„Благодатно ободрени и духовно укрепени, вървим по благословения път на светия Велик пост, извършвайки го по мярката на силите си - но със съдействието на Божията благодат, на Божията сила, която напълно в нашата човешка немощ се проявява. Пак, и пак, и много пъти възкликнахме към Бога: „Помилуй мя, Боже, помулий мя!” И в тази благодатна вечер, в храма, посветен на Светата Единосъщна и Неразделна Троица ние попросихме от Бога дух на покаяние и прошка за греховете си. Колко утешително звучи гласът на светото Евангелие тая вечер! „Хлопайте и ще ви се отвори”, „търсете и ще намерите”, „искайте и ще ви се даде”. Защото на този, който хлопа, ще се отвори, на който проси – ще се даде, и който търси – ще намери. А ние сме дошли да похлопаме на дверите на Божието милосърдие, да потърсим Божията милост за опрощаване на греховете и за вечен живот. Ние сме дошли да преклоним коленете на душите и сърцата си пред Светата Животворяща Троица и да възкликнем из дълбините на душите си: „Упованието ми е Отец, прибежището ми е Син, покровът ми е Дух Светий”. Пресвета Троице, слава на Тебе!”

Във връзка с предстоящия национален празник на България митрополит Николай каза, че Българската православна църква винаги е изграждала и ще изгражда неръкотворен паметник в благодарната душа на нашия народ, като вечно поменава всички воини, отдали живота си и положили душите си за вярата и свободата на скъпото ни Отечество.

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

 

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1237-02032017g-veliko-povecherie-s-kanona-na-sv-andrei-kritski-4-chast-hram-sveta-troitza-grplovdiv.html

 

 

Снимки

Велико повечерие с четвъртата част на Великия покаен канон на св. Андрей КритскиВелико повечерие с четвъртата част на Великия покаен канон на св. Андрей КритскиВелико повечерие с четвъртата част на Великия покаен канон на св. Андрей КритскиВелико повечерие с четвъртата част на Великия покаен канон на св. Андрей КритскиВелико повечерие с четвъртата част на Великия покаен канон на св. Андрей КритскиВелико повечерие с четвъртата част на Великия покаен канон на св. Андрей КритскиВелико повечерие с четвъртата част на Великия покаен канон на св. Андрей КритскиВелико повечерие с четвъртата част на Великия покаен канон на св. Андрей КритскиВелико повечерие с четвъртата част на Великия покаен канон на св. Андрей КритскиВелико повечерие с четвъртата част на Великия покаен канон на св. Андрей Критски
« предишна новинаследваща новина »