ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Благодарствен молебен и панихида по случай Освобождението на България

03 март 2017 16:05, Пловдивска митрополия
Благодарствен молебен и панихида по случай Освобождението на България

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай отслужи в катедралния храм „Успение Богородично” благодарствен молебен по случай 139-та годишнина от Освобождението от османско робство на 3 март - националния празник на България. С владиката съслужиха Знеполският епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит, ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов, протосингел при Пловдивска митрополия, ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев и свещеноиконом Деян Стоенчев - духовни надзорници при Пловдивска митрополия, свещеници от града, митрополитският протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов. Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

Сред десетките официални гости бяха областният управител на област Пловдив Здравко Димитров, кметът на града Иван Тотев, председателят на Общинския съвет Савина Петкова, Сергей Мовчан, вицегубернатор на Санкт-Петербург, бригаден генерал Явор Матеев, командир на 68-а бригада „Специални сили”, двукратният олимпийски шампион Николай Бухалов, районни кметове, представители на държавността, политици и общественици. Много боголюбиви християни също дойдоха в катедралния храм, за да съучастват молитвено в богослужението, да запалят свещ и почетат паметта на загиналите за свободата ни герои.

В края на богослужението Високопреосвещеният Пловдивски митрополит Николай се обърна към всички с думите:

„С благодарни към Бога сърца празнуваме знаменателният ден на Освобождението на нашето Отечество от турско робство. 139 години от венеца на Божията милост, проявена към нашето Отечество и към нашия благочестив православен български народ. 139 години Българската православна църква всеки път на 3-ти март отправя молитвен взор към Бога с благодарствена богослужба. Защото спасителната воля Божия към нас, човеците, е изразена в думите на Господа Иисуса Христа в светото Евангелие (предадени от апостола): „Непрестанно се молете и за всичко благодарете” /1 Сол. 5:17-18/. Да благодарим на Всеподателя Бога сме се събрали и тази година - в радостта на националния ни празник, в благодатните обятия на нашия катедрален храм, посветен на славното Успение на Божията майка Пресвета Богородица. Да благодарим на Бога за това, че е снизходил към нашето мило Отечество и нашия благочестив народ със светлината на православната вяра. Да благодарим на Бога, че е дарил нашия народ с божествената истина, за която Сам Той казва: „Ще познаете истината, и истината ще ви направи свободни” /Йоан 8:32/. Съзнаваме, че познанието на истината в светото Православие ни направи свободни. Знаем, че вярата победи робството.

В молитвеното последование на благодарствения молебен Църквата е определила да изслушаме с внимание Евангелския текст за изцерението на неизлечимо болните в онова време десетима прокажени. Естествено е, че искали да се изцерят от болестта си, но нямало друга възможност, освен Божието всемогъщество. Срещнали се с Господа и Господ ги изцерил. И само един от десетимата се върнал да въздаде Богу хвала и благодарност. Нашият народ в благодарната си памет вечно се прекланя пред Божия промисъл да бъдем свободни, а така също и пред подвига на всички воини - руски, белоруски, украински, грузински, финландски, румънски и български опълченци, които положиха душите си, отдадоха живота си за вярата и свободата на нашето Отечество. Нашият народ не е безпаметен, не постъпва като неразумните деветима прокажени, които забравиха Божието благодеяние. Напротив. И сега, и всякога, Българската православна църква издига в душата на българския народ неръкотворния паметник на непрестанната молитва към Бога за вечен и блажен покой на всички, които отдадоха живота си за вярата и свободата на Отечеството ни. За всички народни будители, български свещенослужители, духовници, просветители във вяра и родолюбие и достойни български възрожденци просим вечен и блажен покой от Всеподателя Бога, а за нашия благочестив православен народ – свобода, благоденствие, мир, здраве и душевно спасение. Честит и благословен национален празник!"

Многолетствието провъзгласи митрополитският протодякон Илиян Александров, а митрополит Николай благослови всички присъстващи.

Архиереят на Пловдивската епархийска църква взе участие в тържествата по случай националния празник на България на Хълма на освободителите. От името на Пловдивска митрополия бяха поднесени венци на паметника, издигнат от признателния български народ през 1881 г. в чест на цар Александър IІ и героите, загинали за свободата ни.

По-късно митрополит Николай отслужи панихида в Централните гробища в Пловдив на мястото, където са погребани много загинали в кръвопролитната Освободителна руско-турска война воини.

„Свещеното писание ни уверва, че няма любов по-голяма от тази да положиш душата си за ближните. Прекланяме се пред подвига и себежертвата на всички герои на нашето Освобождение. Имайки пред очи свършека на техния живот, се насърчаваме да подражаваме на чистата им православна вяра и тяхното жертвено родолюбие. Бог да ги прости!” –каза архиереят на епархията.

„Вечная памет” огласи територията на гробищния парк, а стотиците присъстващи се помолиха за душите на героите, паднали в боевете за българската свобода.

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1239-03032017g-3-ti-mart.html

 

 

Снимки

Благодарствен молебен и панихида по случай Освобождението на БългарияБлагодарствен молебен и панихида по случай Освобождението на БългарияБлагодарствен молебен и панихида по случай Освобождението на БългарияБлагодарствен молебен и панихида по случай Освобождението на БългарияБлагодарствен молебен и панихида по случай Освобождението на БългарияБлагодарствен молебен и панихида по случай Освобождението на БългарияБлагодарствен молебен и панихида по случай Освобождението на БългарияБлагодарствен молебен и панихида по случай Освобождението на БългарияБлагодарствен молебен и панихида по случай Освобождението на БългарияБлагодарствен молебен и панихида по случай Освобождението на БългарияБлагодарствен молебен и панихида по случай Освобождението на БългарияБлагодарствен молебен и панихида по случай Освобождението на БългарияБлагодарствен молебен и панихида по случай Освобождението на БългарияБлагодарствен молебен и панихида по случай Освобождението на БългарияБлагодарствен молебен и панихида по случай Освобождението на БългарияБлагодарствен молебен и панихида по случай Освобождението на България
« предишна новинаследваща новина »