ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска св. Литургия в Тодорова събота в Пловдив

04 март 2017 10:32, Пловдивска митрополия
Архиерейска св. Литургия в Тодорова събота в Пловдив

На 4 март, първата събота на Великия пост, с божествена света Литургия бе прославен свети великомъченик Теодор Тирон в катедралния храм „Успение Богородично” в град Пловдив.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай светата Литургия за празника възглави Знеполският епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит. С викарния епископ съслужиха ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев - председател на храма, храмовото духовенство, митрополитският протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов. Песнопенията изпълни смесеният хор при катедралния храм „Успение Богородично” с диригент Боряна Панайотова.

Много благочестиви християни бяха дошли в този ден, за да присъстват на светата богослужба, да изповядат с едно сърце и душа своята спасителна Христова вяра, а голяма част от тях – и да пристъпят с вяра, любов и страх Божий към светите Тайни Христови. Преосвещеният епископ Арсений се обърна към верния Божи народ с пастирско слово за смисъла на светото Причастие, за греха и начина да го преодолеем:

„Целта на живота на човек се заключава в това - да извърши обратното на онова, което направил Адам. Ако Адам прекъснал общението си с Бога и се отказал от Него и пожелал да живее вън от Божия закон по своята воля, то задачата на всеки човек се заключава в това - да се върне към общение с Бога и да се съедини с Него дотолкова, доколкото е възможно. Ако в основата на греха на Адам лежало именно непослушанието на Божията воля, на Божия замисъл за човека, в основата на нашия живот трябва да лежи послушанието на Божията воля. Ние знаем, че тази воля е открита за нас. В Божественото откровение – Словото Божие отправя към нас конкретни изисквания, които ако човек изпълнява, може да живее в съответствие с Божия замисъл. Това Божествено откровение се съхранява в Църквата, в общината на съмишленици, в която живее и действа Светият Дух. В Църквата ние не само узнаваме волята Божия, а и встъпваме в общение с Бога чрез молитвата. В Църквата не само се научаваме на словото Божие и можем да коригираме живота си, но с божествената сила можем реално да разрушаваме своя грях. Ако грехът е единствената преграда между човека и Бога, чрез нейното разрушение можем да влезем в непосредствено общение с Бога, да се съединяваме с Него. Как е възможно това? Как може да се заличи бездната, издълбана от нашите грехове, да се изпепели цялото наше беззаконие, с каква сила може да се обнови човекът? И най-съвременните средства на медицината са неспособни да обновят човека. Те могат да се справят с недъг, но не могат да върнат на човека младостта, да удължат живота толкова, колкото дълго човек иска да живее. С каква сила се лекуват тези страшни духовни болести в нас, които разрушават душата ни? Единствено и само с божествената сила - в тайнството на Църквата. Св. ап. Павел нарекъл Църквата „тайнствено тяло Христово”. Трудно е да го разберем, но това не е просто образ. Тялото Христово - това не е метафора. Това е реалност. Църквата е Богочовешки организъм. Когато в нея ние се научим на словото Божие, влезем във връзка с Бог чрез молитвата и се очистим чрез покаяние, в Тайнството Причастие се разрушава преградата на греха и се очистват душите ни.”

Епископ Арсений преподаде на всички архипастирския благослов на Високопреосвещения митрополит Николай, както и неговия поздрав до ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев, който в този ден честваше своя небесен покровител – св. великомъченик Теодор Тирон, загинал мъченически за непобедимата и свята Христова вяра.

Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров.

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1241-04032017g-todorova-sabota-arhiereiska-sveta-liturgiya-katedralen-hram-uspenie-bogorodichno-grplovdiv.html

 

 

Снимки

Архиерейска св. Литургия в Тодорова събота в ПловдивАрхиерейска св. Литургия в Тодорова събота в ПловдивАрхиерейска св. Литургия в Тодорова събота в ПловдивАрхиерейска св. Литургия в Тодорова събота в ПловдивАрхиерейска св. Литургия в Тодорова събота в ПловдивАрхиерейска св. Литургия в Тодорова събота в ПловдивАрхиерейска св. Литургия в Тодорова събота в ПловдивАрхиерейска св. Литургия в Тодорова събота в ПловдивАрхиерейска св. Литургия в Тодорова събота в Пловдив1.03.2017г. Велико повечерие с канон на Св. Андрей Критски храм "Св. Възнесение Господне", гр. Пловдив
« предишна новинаследваща новина »