ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска св. Литургия за Неделя Православна в Пловдив

06 март 2017 12:00, Пловдивска митрополия
Архиерейска св. Литургия за Неделя Православна в Пловдив

Велико, благодатно и спасително Тържество на Православието изживяха богоспасяемият град Пловдив и верният Божи народ на 5 март, Неделя Православна – първата неделя на Великия пост, когато прекрасни икони, светини и свети мощи от много храмове и манастири в епархията украсиха митрополитския храм „Св. вмчца Марина”. На този голям празник Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай възглави архиерейска св. Литургия в съслужение с Преосвещените епископи Знеполски Арсений и Константийски Яков – първи и втори викарии на Пловдивския митрополит, ставрофорен свещоиконом Добромир Костов, протосингел при Пловдивска митрополия, ставрофорен свещеноиком Тодор Хаджиев и свещеноиконом Деян Стоенчев – духовни надзорници при Пловдивска митрополия, архимандрит Висарион – архиерейски наместник на Смолянска духовна околия, храмовото духовенство, свещеници от града и епархията, митрополитският протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов. Песнопенията изпълни ангелогласно митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопслат Георги Радев.

Стотици благочестиви християни се поклониха с вяра и благоговение на десетките светини, които бяха донесени за Тържеството на светото Православие – частицата от светия Животворящ Кръст Господен от манастира „Света Троица” на Кръстова Гора, чудотворната икона на Божията майка „Златна ябълка” от храма в кв. „Горни Воден” в Асеновград, иконата на светите равноапостолни св. Константин и св. Елена, частица от светите мощи на св. вмчца Марина, на св. препмчца Параскева - Петка, на св. вмчца Неделя, на св. Климент Охридски, на св. Лука Симферополски, на светите Баташки и Новоселски мъченици – и още много безценни съкровища на Православието. В края на богослужението Високопреосвещеният митрополит Николай произнесе слово за значението на празника Тържество на Православието, за борбата за и срещу Христос и образа Божий в нас самите.

След края на светата Литургия Негово Високопреосвещенство митрополит Николай отслужи молебен с чина на Тържество на Православието. Духовният празник завърши с литийно шествиe, което с високо вдигнати хоругви и всички икони и светини начело, следвани от архиерея на Пловдивска епархия, викарните епископи, свещенослужителите и верния Божи народ, обиколи тържествуващо митрополитския храм „Св. вмчца Марина”.

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1242-05032017g-1nedelya-na-velikiya-post-pravoslavna-arhiereiska-sveta-liturgiya-mitropolitski-hram-sv-vmchtza-marina-gr-plovdiv-chin-na-svetoto-pravoslavie-litiino-shestvie-sas-svetini-sveti-moshti-i-ikoni-.html

 

 

Снимки

Архиерейска св. Литургия за Неделя Православна в ПловдивАрхиерейска св. Литургия за Неделя Православна в ПловдивАрхиерейска св. Литургия за Неделя Православна в ПловдивАрхиерейска св. Литургия за Неделя Православна в ПловдивАрхиерейска св. Литургия за Неделя Православна в ПловдивАрхиерейска св. Литургия за Неделя Православна в ПловдивАрхиерейска св. Литургия за Неделя Православна в ПловдивАрхиерейска св. Литургия за Неделя Православна в ПловдивАрхиерейска св. Литургия за Неделя Православна в ПловдивАрхиерейска св. Литургия за Неделя Православна в ПловдивАрхиерейска св. Литургия за Неделя Православна в ПловдивАрхиерейска св. Литургия за Неделя Православна в ПловдивАрхиерейска св. Литургия за Неделя Православна в Пловдив
« предишна новинаследваща новина »