ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Всеправославна вечерня във Виена

06 март 2017 23:19, Митрополия на Западна и Средна Европа
Всеправославна Вечерня във Виена

В много от страните в Западна Европа е установена благочестива традиция - православни от различни Поместни църкви да се събират на Неделя Православна и заедно да отправят молитва към Бога.

В Австрия тази традиция е установена от покойния Австрийски митрополит Михаил (Стайкос). Практиката, установена от него, е всяка година православните християни да се събират за вечерно богослужение, като някоя от църковните общини от различните Поместни църкви е домакин.

Тази година домакин на всеправославната вечерня бе храм „Св. Троица", намиращ се под юрисдикцията на Вселенската патриаршия, а по покана на Негово Високопреосвещенство Австрийски митрополит Арсений службата бе предстоявана от Високопреосвещения Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний. Той бе придружен от протосингела на епархията архимандрит Атанасий (Султанов) и от предстоятеля на българската църковна община „Св. Преп. Йоан Рилски“ във Виена ст. ик. Иван Петкин.

Присъстваха духовници от всички православни общини във Виена, а храмът бе изпълнен с православни християни от различни народности.

Песнопенията бяха изпълнени на гръцки, църковнославянски и румънски езици от представителния хор на Австрийска митрополия (Вселенска патриаршия) с диригент Димитриос Ставропулос.

В края на богослужението митрополит Антоний се обърна пастирски към всички богомолци. Благодарейки на митрополит Арсений за братолюбезната покана митрополит Антоний подчерта важността на тези всеправославни събирания и общи богослужения. Той подчерта, че всички православни, живеещи в Западна Европа, независимо от националността им трябва все по-често да показват, че са част от „Едната Свята, Вселенска и Апостолска Църква.“

В слово-отговор митрополит Арсений благодари на митрополит Антоний за това, че се е отзовал на неговата покана да предстои вечерното богослужение, и също подчерта, че езиковата бариера не е била никога проблем за православните християни, защото те са обединени от единната вяра в Господ Иисус Христос.

След вечерното богослужение всички присъстващи бяха поканени на скромна почерпка приготвена от домакините. В духа на любовта всички разговаряха на различни теми, свързани с вярата ни и си пожелаха такъв мир и единство да цари всякога в светото Православие.

 

 

Снимки

Всеправославна Вечерня във Виена Всеправославна Вечерня във Виена Всеправославна Вечерня във Виена Всеправославна Вечерня във Виена Всеправославна Вечерня във Виена Всеправославна Вечерня във Виена Всеправославна Вечерня във Виена Всеправославна Вечерня във Виена Всеправославна Вечерня във Виена
« предишна новинаследваща новина »