ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

СЪОБЩЕНИЕ от Канцеларията на Ловчанска св. митрополия

07 март 2017 14:44, Ловчанска митрополия
Ловчанска св. митрополия

† ЛОВЧАНСКА СВЕТА МИТРОПОЛИЯ

5500 гр. Ловеч ул.”Черковна” №12

 

На 05.03.2017 г. в Катедралния ни храм „Света Троица”, гр. Ловеч, в деня на Неделя Православна, по време на света Литургия, беше ръкоположен за дякон Радослав Данков Калапиш от гр. София.

Документите за ръкоположението на Радослав Данков Калапиш са утвърдени от Епархийския съвет на Ловчанска епархия и Светия Синод на БПЦ. В тях се съдържа свидетелство за изповед, както и препоръка от уважаван свещеник от Софийска Епархия, в чиято църква това лице се е черкувало. Въз основа на тази и друга изрядно оформена документация е извършено ръкоположението.

На следващия ден, 06.03.2017 г., в медийното пространство са разпространени фотографии и коментари, отнасящи се до личността на новоръкоположения дякон Филип /Радослав/ Данков Калапиш, които не се съвместяват със сана, в който той е ръкоположен.

За съжаление тези факти от личния живот на Радослав Данков Калапиш ни бяха напълно неизвестни към момента на ръкоположението.

Във връзка с гореизложеното Ловчанският митрополит Гавриил налага з а б р а н а за свещенослужение на дякон Филип /по л.к. Радслав/ Данков Калапиш до пълното изясняване на фактите, свързани с поведението му, както в личен, така и в социален план, до момента на ръкоположението.

Обявяваме, че насроченото за 19.03.2017 г. ръкоположение за свещеник на дякон Филип Калапиш се отменя.

Считаме за важно да опровергаем една от клеветите, които по повод ръкоположението на Радослав Данков Калапиш, бяха разпространени в медийното пространство.

Посочено е, че Ловчански митрополит Гавриил „за 15 години като митрополит е низвергнал и прогонил около 15 авторитетни свещеници.”

ИСТИНАТА: За 16-годишното служение на Ловчанския митрополит Гавриил са наказани с низвержение за много сериозни църковни провинения 8 свещенослужители, например: йеромонах Панкратий, който се опита да запали Гложенския манастир - освен от църковната власт, той беше осъден и от светската власт със затвор; отец Георги от Ботевград, който в пияно състояние с приятели беше стрелял с пушка по църквата на манастира „Рождество Богородично” в местността „Зелин” край гр. Ботевград и т.н.

Във времето на светия Велик пост „загрижените” за светата ни Православна църква „спасители”, вместо да съобщят на Ловчанска митрополия откритите от тях негативни факти, те ги направиха достояние на неограничен кръг от хора, за да я позорят.

От Канцеларията на Ловчанска света митрополия

 

 

« предишна новинаследваща новина »